IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Япония повишиха оценката за икономиката през тази година

Японската индустрия се разрасна за девети пореден месец през ноември

11:40 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
В Япония повишиха оценката за икономиката през тази година

Японската централна банка (ЯЦБ) повиши своята оценка за перспективите пред икономиката на четири от общо девет икономически региона в страната. Днешният доклад на ЯЦБ показва, че икономическата активност расте в цялата страна, но районите с повече износители се отличават с по-висок ръст.

Това е окуражаваща новина за възстановяването на втората по големина икономика на света от най-тежката й следвоенна рецесия, предаде Bloomberg. Първото лихвено решение на централната банка за тази година ще бъде през следващата седмица, като се очаква лихвата да остане на ниво от 0,1%.

Засега икономическите данни от Япония сочат, че икономиката на страната се възстановява бавно, като централната банка вероятно ще продължи да поддържа своята свръхлиберална парична политика, дори и след като централните банки на повечето развити страни предприеха мерки за затягане.

Индустриалното производство расте в деветте икономически региона, като отделни данни днес показаха, че японската индустрията се е разраснала с 2,2% през ноември. Това е девети поред месечен ръст на индекса, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги.

За разрастването на японската индустрия допринася увеличения износ на автомобили и електроника в края на миналата година на фона на активизирането на търговията и потреблението в световен мащаб. За това помагат и правителствените програми за насърчаване на покупките на домакинствата.

Брутният вътрешен продукт на страната се очаква да нарасне с 1,4% през 2010 г. спрямо предходната, когато японската икономика вероятно се е свила с 5,3 на сто. Безработицата изненадващо се повиши до 5,2% през ноември, което бе първият й ръст, откакто стигна рекордните 5,7% през юли 2009 г.

Новият финансов министър на Япония Наото Кан, който встъпи в пост този месец, предупреди, че рискът от повторно свиване на японската икономика през тази година си остава. Той се надява правителството да приеме бързо предложения за тази година рекорден бюджет от 92,3 трлн. йени (1 трлн. долара).

Междувременно той заяви, че очаква централната банка да положи повече усилия за борба с дефлацията цените и за подкрепа на икономиката. В средата на декември ЯЦБ запази основния си лихвен процент на ниво от 0,1% и предостави 10 трлн. йени за насърчаване на банковото кредитиране.

Към 11:35 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 90,94 йени, като йената отстъпва с 0,2% от началото на днешната валутна сесия. Японската валута е поевтиняла с 6,6% спрямо 14-месечния връх, който отбеляза срещу долара на 27 ноември, когато курсът стигна 84,33 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още