IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ може да разблокира кредита на Румъния през февруари

Страната може да получи поредната вноска от 3,3 млрд. евро през февруари

21:33 | 15.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ може да разблокира кредита на Румъния през февруари

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че изплащането на оставащата сума от 20 млрд. евро по блокирания кредит на Румъния може да бъде възобновено още през февруари.

Заради затрудненото си положение страната получи през 2009 г. заем от група от кредитори, начело с Международния валутен фонд, в размер на 30 млрд. евро, предаде Bloomberg

През ноември обаче МВФ спря изплащането на заема, след като правителството се разпадна заради политическата криза в страната. Новото правителство бе сформирано през декември начело с министър-председателя Емил Бок, а през тази седмица бе гласуван бюджета за 2010 г.

Той вероятно ще издържи строгия тест на МВФ и на Европейския съюз (ЕС) заради предвидените съкращения на персонал, намаляването на правителствените разходи и замразяването на заплатите в публичния сектор.

Бюджетът за 2010 г. има за цел да намали държавния дефицит на Румъния до 5,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) в сравнение с дефицит от 7,3% през 2009 г.

За тази цел ще бъдат замразени заплатите на 1,3 млн. държавни служители, други 100 хил. души ще бъдат съкратени, а разходите на държавата за инвестиции в инфраструктура са редуцирани с 28 на сто.

Правителството предвижда държавни приходи от 166 млрд. леи (58 млрд. долара), или 31,8% от БВП, и разходи в размер на 37,7% от БВП за тази година.

Екипи от МВФ и ЕС ще направят преглед на споразумението за отпуснатия на Румъния заем между 20 януари и 27 януари и страната може да получи поредната вноска от 3,3 млрд. евро през февруари.

Румънската лея поскъпна с 0,5% спрямо еврото след новината до 4,1092 леи за едно евро. Основният индекс на борсата в Букурещ BET завърши днешната сесия с ръст от 1,2% до 5 232,29 пункта и записа седмичен ръст от 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още