IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на еврозоната намалява заради скъпото евро

Поскъпването на еврото срещу долара е намалило износа към САЩ с 20% за първите 11 месеца на 2009

13:41 | 15.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на еврозоната намалява заради скъпото евро

Износът на стоки от еврозоната се понижи за втори пореден месец през ноември, след като поскъпването на еврото оскъпи и продукцията на местните производители. Това намалява конкурентоспособността им на външните пазари, начело със САЩ, който е един от най-големи търговски партньори на еврозоната.

Износът се свива с 0,4% в сравнение с октомври, когато стойността му намаля с 0,1% на месечна база. В края на ноември курсът на еврото срещу долара се повиши до 1,52, което е най-високото ниво от средата на 2008 г., а това прави цената на европейските стоки по-висока, преизчислена в щатски долари.

Поскъпването на единната валута срещу долара с близо 22% в периода от март до ноември миналата година е допринесло за намаляването на износа на еврозоната към САЩ с 20% за първите 11 месеца на 2009 г. САЩ е вторият най-голям търговски партньор на страните от еврозоната след Великобритания.

Износът намалява през ноември, докато вносът на стоки се увеличава с 0,3% на месечна база. В резултат търговският излишък на 16-те страни, които използват еврото като средство за разплащане, намалява до 3,9 млрд. евро спрямо положителното салдо по търговския баланс от 4,7 млрд. евро през октомври.

Междувременно окончателните данни на Евростат потвърдиха, че животът в еврозоната е поскъпнал с 0,9% през декември. Това е най-високото равнище на годишна инфлация за последните десет месеца, но е под заложеното от Европейската централна банка (ЕЦБ) целево ниво от 2% годишна инфлация.

Основният лихвен процент в еврозоната се закотви на рекордно ниското ниво от 1% за девети пореден месец през януари заради несигурното възстановяване на европейската икономика, трудно достъпното кредитиране и ниското ниво на инфлацията в 16-те страни, членуващи във валутния блок.

Икономическите данни от еврозоната от последните седмици показаха, че секторът на услугите, както и производственият сектор, се разрастват в края на годината. Междувременно стана ясно, че Германия е отстъпила своето място на най-голям износител на стоки в света на Китай.

Към 13:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4385 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото отстъпва с близо 0,8 на сто. Вчера ЕЦБ отхвърли спекулациите, че Гърция може да бъде принудена да напусне еврозоната заради своя голям фискален дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още