IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските потребители са сдържани в своите покупки през декември

През 2009 продажбите на дребно в САЩ регистрират най-силния си спад в рамките на една календарна година

16:29 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Американските потребители са сдържани в своите покупки през декември

Продажбите на веригите за търговия на дребно в САЩ неочаквано намаляха през декември като знак, че възстановяването на потребителските разходи ще бъде трудно. Именно разходите на домакинствата са източник на около 70% от брутния вътрешен продукт на страната. Междувременно стана ясно, че броят на новите молби за помощи при безработица се е увеличил за втора поредна седмица.

Индексът, който следи продажбите на търговците на дребно в САЩ, се е свил с 0,3% спрямо ноември, когато отчете ръст от 1,8% на месечна база. Данните на Бюрото за икономически анализи изненадаха икономистите, които очакваха месечен ръст от 0,5%. За цялата 2009 г. продажбите на дребно се свиват с 6,2%, което е рекорден спад в рамките на една календарна година, предаде Bloomberg.

През 2008 г. продажбите на дребно в САЩ намаляха с 0,5% спрямо 2007 г., което пък бе първият спад на индекса в рамките на една година, откакто статистиката започва да се води през 1993 г.

Основният индекс на продажбите на дребно в САЩ, който изключва покупките на автомобили, намалява с 0,2% на месечна база, което също се оказа изненадващ спад. През ноември показателят нарасна силно с 1,9% на месечна база. Високата безработица в страната обаче е накарала домакинствата да бъдат по-пестеливи в своите покупки по време на празниците в края на година.

За нестабилното състояние на пазара на труда в страната свидетелства увеличението на първоначалните молби за помощи при безработица през изминалата седмица, което е второ подред. Те се увеличават с 11 хил. за седемте дни до 9 януари, за да достигнат 444 хил. Броят на лицата, които получават помощи за безработица повече от две седмици обаче намаля с 211 хил. до 4,6 млн. души.

Към 16:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4485 долара, като щатската валута напредва с 0,2% от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още