IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в еврозоната се закотви на рекордно ниско ниво за девети месец

Финансовите премеждия на Гърция правят несигурно възстановяването на икономиката на еврозоната

14:58 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в еврозоната се закотви на рекордно ниско ниво за девети месец

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано остави основния лихвен процент в еврозоната на рекордно ниското му ниво от 1% за девети пореден месец заради несигурното възстановяване на европейската икономика и ниското ниво на инфлацията в страните от валутния блок. Ставката по рефинансиране на банките в еврозоната остава на ниво от 1,25%, а ставката по депозитите – на ниво от 0,25%.

През декември ЕЦБ очерта мерки за затягане на своята парична политика за първи път от началото на кризата. За тази цел аукционът за отпускане на кредити на банките в еврозоната за срок от 1 година не се проведе при лихва от 1%, а бе индексиран с пазарните лихвени проценти. Икономистите обаче очакват, че лихвата в еврозоната ще остане ниска поне до втората половина на тази година.

В своя последен икономически доклад ЕЦБ прогнозира, че поскъпването на живота в еврозоната ще бъде в границата от 0,9 до 1,7 на сто през 2010 г. и от 0,8 до 2,0 на сто през 2011 г. Годишната инфлация в еврозоната възлезе на 0,9% през декември, което е най-високото инфлационно равнище за последните десет месеца, и е под заложеното от ЕЦБ целево ниво от 2% на годишна база.

Очаква се финансовите премеждия на Гърция и фискалните затруднения на още няколко от държавите в еврозоната да бъдат една от най-дискутираните теми по време на пресконференцията на ЕЦБ, която ще се състои по-късно днес. Икономическата криза разкри тежкото състояние на публичните финанси на някои страни в Европа, което може да подложи единната европейска валута на тест.

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody's предупреди, че Гърция и Португалия са изправени пред риска от бавна икономическа смърт заради ниската си конкурентоспособност и високите бюджетни дефицити. Европейската комисия в Брюксел и Европейската централна банка обаче заявиха, че всяка страна ще трябва да се справя сама със своите фискални затруднения, предаде WSJ.

В случай, че ЕЦБ предложи финансова помощ под някаква форма на затруднените страни, стабилността на еврозоната може да се разклати и биха се нарушили принципите, залегнали в създаването на еврото.

Разделението между страните, които членуват във валутния блок, си пролича в края на 2009 г, когато Moody's понижи рейтинга на държавния дълг на Гърция. Агенцията засили още повече тревогите, след като през тази седмица предупреди, че съдбата на Гърция може да сполети и Португалия, освен ако правителството не вземе бързи мерки, за да намали големия си бюджетен дефицит.

Лихвеното решение на ЕЦБ не оказа значително влияние върху валутната търговия, като към 14:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4488 долара. В края на ноември курсът на еврото спрямо долара тръгна надолу, като през тази седмица двойката EUR/USD се котира при ниво от около 1,45 долара за евро в сравнение с курс от 1,51 долара за евро на 27 ноември 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още