IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейската индустрия расте през ноември

Индустриалното производство се увеличава за пети път през последните шест месеца

12:52 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската индустрия расте през ноември

Индустрията на страните от еврозоната продължава да се разраства през ноември, като производството на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги се увеличава за пети път през последните шест месеца. Производството на потребителски и капиталови стоки се увеличава в рамките на разглеждания месец, но в същото време производството на енергия намалява.

Данните на Евростат показаха, че индустриалното производство в еврозоната нараства с 1% на месечна база през ноември, а това в 27-те страни от Европейския съюз отчита сходен месечен ръст от 0,9%. Анализаторите очакваха по-слабо увеличение, след като през октомври индустрията на ЕС се сви. Тя е източник на около 28% от брутния вътрешен продукт на 27-те страни.

В сравнение с ноември 2008 г. индустриалното производство в еврозоната се е свило със 7,1%, а това в ЕС е отчело спад от 6,4 на сто.

Индексът на индустриалното производство в Латвия, Словения и Естония отчита най-силен месечен ръст през ноември. Изменението на индекса на индустриалното производство на годишна база пък показва, че индустрията на Полша, Румъния и Люксембург се намира в най-добро състояние. Те са единствените страни в ЕС, където индустрията отчита ръст на годишна база.

На противоположния полюс застават Дания, Финландия, Естония и България. Съгласно методологията на Евростат индустриалното производство се е свило с по 14,4% в Дания и Финландия, с 13,7% в Естония и 12,1% в България на годишна база. Производството на капиталови стоки в ЕС, каквито са машините и оборудването, се е свило с 11,1% на годишна база през ноември.

В 14:45 ч. българско време се очаква лихвеното решение на Европейската централна банка, като лихвата в еврозоната вероятно ще остане на рекордно ниското си ниво от 1 на сто. Към 12:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4513 долара, като от началото на днешната валутна сесия курсът остава почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още