IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Италианската индустрия се свива, британската е в застой

Индустриалното производство в Италия се е свило с над 18% за първите 11 месеца на годината

13:38 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Италианската индустрия се свива, британската е в застой

Италианската индустрия се е свила със 7,9% на годишна база през ноември, след като отчете още по-силен годишен спад от 11,8 на сто през октомври. Затруднено си остава и положението на британската промишленост, която се намира в застой за втори пореден месец. Това показва, че възстановяването на икономиките на двете страни от продължителната криза ще бъде бавно, предаде Bloomberg.

Тежкото състояние на индустрията в Италия си пролича от данните, които показаха, че производството на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги се е свило с 18,4 на сто през първите 11 месеца на миналата година в сравнение със същия период на 2008 г. Все пак добрата новина е, че в сравнение с октомври 2009 г. индексът на индустриалното производство отчита ръст от 0,2 на сто.

Междувременно стана ясно, че индексът на фабричното производство във Великобритания си остава без промяна за втори пореден месец през ноември. Това изненада икономистите, които очакваха повишение от 0,2% спрямо октомври. В сравнение с ноември 2008 г. фабричното производство се свива по-силно от очакваното с 5,4%. То допринася за около една шеста от брутния вътрешен продукт на страната.

В началото на януари Английската централна банка реши да остави лихвата в страната на ниво от 0,5 на сто и да продължи с програмата за изкупуване на държавни ценни книжа за 200 млрд. лири, която се очаква да приключи през следващия месец. Утре пък се очаква лихвеното решение на Европейската централна банка, която вероятно ще запаси лихвата в еврозоната без промяна на ниво от 1 на сто.

Към 13:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 0,8938 британски лири, като лирата напредва с 0,3% от началото на днешната валутна сесия. За последните три месеца британската валута е поскъпнала с 4% спрямо единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още