IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румънската индустрия с първи годишен ръст за последните 12 месеца

Продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги в Румъния се увеличава с 3 на сто в сравнение с ноември 2008

11:13 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Румънската индустрия с първи годишен ръст за последните 12 месеца

Индустриалното производство в Румъния отчете първия си ръст на годишна база за последните 12 месеца през ноември. Добрите данни за индустриалния сектор подкрепиха прогнозата на правителството, че икономиката на страната ще се възстанови от кризата до края на тази година, предаде Bloomberg.

Продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги в Румъния се увеличава с 3 на сто в сравнение с ноември 2008 г. През същия месец индексът на индустриалното производство за последно отчете ръст на годишна база преди икономическата криза в страната да се задълбочи.

Румънската индустрия се свиваше в продължение на 11 поредни месеца, като през октомври 2009 г. отчете спад от 1,5% на годишна база. Румънската икономика се сви със 7,1% през третото тримесечие, след като през второто тримесечие брутният вътрешен продукт на страната се понижи с 8,7 на сто.

Индустриалното производство на Румъния се увеличава с 1,7% на месечна база през ноември, което е третият пореден месечен ръст. За това допринася в най-голяма степен засиленото търсене на румънски стоки в страните от Западна Европа, която е основен търговски партньор на Румъния.

Износът на стоки скочи с 6,7% на годишна база през ноември заради търсенето на индустриални стоки в Западна Европа, в това число автомобили, текстилни изделия и мебели. Активизирането на търговията подкрепи редица румънски компании като автомобилната Dacia и химическата Oltchim

Индустрията на Румъния нарасна с 3,6% през третото тримесечие спрямо второто, което бе първи ръст на тримесечна база за последната година.

Румънското правителство очаква, че икономиката на страната ще нарасне с 1,5% до края на тази година. Заради затрудненото си финансово положение страната получи през 2009 г. заем от група от кредитори, начело с Международния валутен фонд, в размер на 30 млрд. евро.

През ноември МВФ спря изплащането на заема, след като правителството се срина заради политическата криза в страната. Новото правителство бе сформирано през декември, а през тази седмица парламентът ще обсъди бюджета за 2010 г., което е последното условия за подновяване на изплащането на заема.

Добрите икономически данни подкрепиха курса на румънската лея спрямо еврото, която напредва с 0,4% от началото на валутната сесия. Към 11:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 4,1202 леи спрямо обменен курс от 4,1360 в края на вчерашната търговия.

В началото на този месец основният лихвен процент в Румъния изненадващо падна до най-ниското си ниво за последните две години. Централната банка на страната изненадващо реши да понижи основната лихва от 8% на 7,5%, което е най-ниското й ниво от януари 2008 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още