IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на САЩ към Китай стигна рекордна стойност през ноември

Износът на САЩ се увеличава за седми пореден месец през ноември и достига най-високото си ниво за последната година

16:45 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на САЩ към Китай стигна рекордна стойност през ноември

Износът на стоки от САЩ към Китай се е увеличил до рекордните 7,3 млрд. долара през ноември, предаде Bloomberg. Това се дължи в най-голяма степен на нарастването на покупките на американска соя в Китай заради засушаването в Аржентина, която е основен износител на соя за азиатската страна.

Увеличението на износа към Китай намалява търговския дефицит на САЩ с азиатската страна с 11% на месечна база до 20,2 млрд. долара.

Износът на САЩ се увеличава за седми пореден месец през ноември и възлиза на 138,2 млрд. долара, което е най-високото ниво за последните 12 месеца. За това е допринесло и поевтиняването на щатския долар с 12% в рамките на периода от началото на март до края на ноември 2009 г.

Поевтиняването на долара прави стоките на щатските износители по-конкурентни, защото намалява цената им, изразена в други валути.

Вносът на стоки в САЩ обаче нараства още по-силно от износа, в резултат на което търговският дефицит на страната се увеличава. Това е поредно доказателство за активизирането на световната търговия, след като износът на Германия, Великобритания и Япония се увеличи, а вносът в Китай регистрира рекордна стойност.

Търговският дефицит на САЩ се увеличава с 9,7% на месечна база през ноември до 36,4 млрд. долара в сравнение с отрицателно търговско салдо от 33,2 млрд. долара за октомври. Вносът се увеличава с 2,6% на месечна база през ноември главно заради поскъпването на петрола, а износът нараства с 0,9%.

Анализаторите предвиждаха по-малко увеличение на търговския дефицит на САЩ до 34,6 млрд. долара.

Към 16:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4492 долара спрямо курс от 1,4484 преди данните за търговския дефицит на САЩ през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още