IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският износ стигна рекордно ниво за последната година

Tърговският дефицит на страната се свива до 6,8 млрд. лири през ноември

13:32 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британският износ стигна рекордно ниво за последната година

Износът на стоки от Великобритания се повиши повече от очакваното през ноември, достигайки най-високата си стойност за последните 13 месеца. Той възлиза на 20,2 млрд. британски лири, което е рекорд от октомври 2008 година насам, предаде BBC.

Нарастването на британския износ допълва поредицата от данни, които показват силно активизиране на световната търговия в края на изминалата година. Продажбите на потребителски стоки и химикали в чужбина се увеличават най-много през ноември.

Увеличението на износа на Великобритания помага за ограничаване на търговския дефицит на страната. Отрицателното салдо от търговията със стоки се свива до 6,78 млрд. лири за ноември спрямо 7,02 млрд. лири дефицит за месеца преди това.

Дефицитът от търговията със стоки между Великобритания и Европейския съюз обаче се разраства, достигайки рекордната за последните близо две години стойност от 3,75 млрд. британски лири. Това се дължи отчасти на по-големия внос на автомобили заради програмата на британското правителство за насърчаване на покупките на нови, по-икономични автомобили.

Икономистите очакваха, че търговският дефицит на страната ще се свие по-малко през ноември до 6,9 млрд. лири. В сравнение с октомври стойността на вноса на стоки намалява с 200 хил. британски лири, а износът отчита минимален ръст от по-малко от 0,1%.

Към 13:05 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6144 долара спрямо курс от 1,6096 преди данните за износа и търговския дефицит. По-рано днес стана ясно, че търговията на дребно на Острова се възстановява по-бързо от жилищния пазар в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още