IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарската безработица стигна рекордно ниво за последните 12 години

Високата безработица ще продължи да оказва натиск върху покупателната способност на швейцарските домакинства

10:53 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцарската безработица стигна рекордно ниво за последните 12 години

Равнището на безработица в Швейцария продължи да расте и стигна рекордно ниво за последните близо 12 години през декември. Бавното възстановяване на швейцарската икономика, която зависи от износа и от сектора на финансовите услуги, продължи да намира израз във влошаващото се състояние на пазара на труда.

Съобразеното със сезонните колебания ниво на безработица възлиза на 4,2% през декември, след като се задържа на ниво от 4,1% през октомври и ноември. Това е най-високата безработица в страната от март 1998 година, като броят на регистрираните безработни лица се увеличава с 8 790 до 172 740 души.

Междувременно броят на обявените от швейцарските работодатели свободни работни места продължава да намалява през декември. Това показва, че компаниите все още не са готови да започнат да наемат нови служители, въпреки че третото тримесечие сложи край на рецесията в страната, предаде Ройтерс.

Данните на Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO) оправдаха прогнозите на икономистите за увеличение на безработицата до 4,2%. Централната банка на Швейцария очаква растеж на икономиката от 0,5-1% и средногодишна инфлация от 0,5 на сто през тази година.

Икономистите на швейцарската банка Credit Suisse прогнозират, че безработицата в страната ще стигне своя пик в средата на 2010 г. Несигурността по отношение на доходите и работното място обаче ще продължи да оказва натиск върху покупателната способност на швейцарските домакинства.

През март основният лихвен процент в Швейцария падна до сегашното си рекордно ниско ниво от 0,25 на сто, а централната банка на няколко пъти се намесва на валутните пазари, за да спре поскъпването на швейцарския франк спрямо еврото, което оскъпява швейцарските стоки и затруднява износа.

Към 10:45 ч. българско време двойката EUR/CHF се котира при ниво от 1,4807 франка за едно евро. През последните 3 месеца еврото е поевтиняло с 2,5% спрямо швейцарската валута. Страните на еврозоната са основният пазар, където швейцарските компании изнасят своите стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още