IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът подкрепя немската икономика и през ноември

Немските износители виждат в растежа на Китай и замогването на населението по-големи възможности за своя бизнес

10:19 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Износът подкрепя немската икономика и през ноември

Износът на Германия се увеличи за втори пореден месец през ноември, и то - повече от очакваното, след като постепенното възстановяване на световната търговия засили потреблението по целия свят, начело с търсенето в бурно развиващите се азиатски икономики, предаде Bloomberg.

Немската икономика е силно зависима от износа, който е основен двигател на икономическия растеж на страната. Въпреки това немските износители не са притеснени от това, че Китай задмина Германия и се превърна в най-големият износител на стоки в света през изминалата година.

Немските износители виждат в растежа на Китай и замогването на населението по-големи възможности за своя бизнес. Най-големият немски автомобилопроизводител Volkswagen съобщи вчера, че продажбите му в Китай са нараснали с 37% през 2009 г. до рекордните 1,4 млн. автомобила.

Увеличаването на търсенето на външните пазари е важно за немската икономика на фона на данните, че немските потребители остават пестеливи в края на годината.

Стойността на износа на Германия се увеличава с 1,6% на месечна база през ноември, след като през октомври също отчете силен месечен ръст от 1,9%. Данните на Федералната статистическа служба се оказаха по-добри от очакваното от икономистите увеличение на износа от 0,8%.

Износът на страната обаче остава с 3,1 на сто под нивата си от ноември 2008 г. Междувременно вносът се свива с 5,9% на месечна база през ноември, в резултат на което положителното салдо по търговския баланс се увеличава от 13,4 млрд. евро за октомври до 17,4 млрд. евро за ноември.

Излишъкът по текущата сметка възлиза на 18,1 млрд. евро в сравнение с 11,1 млрд. евро за предишния месец.

В началото на декември Bundesbank коригира нагоре своята прогноза за немската икономика, като вече очаква растеж на брутния вътрешен продукт от 1,6% през тази година. Страната излезе от кризата през второто тримесечие, след което растежът на БВП се ускори до 0,7% през третото.

След като вчера поевтиня с 0,7% спрямо долара, курсът на еврото днес остава почти без промяна. Към 10:15 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4323 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още