IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата на Острова замръзна в очакване на по-добри икономически данни

АЦБ ще приключи с изкупуването на държавни ценни книжа през следващите два месеца

14:21 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата на Острова замръзна в очакване на по-добри икономически данни

Английската централна банка (АЦБ) съобщи, че оставя непроменен основния лихвен процент в страната на рекордно ниското му ниво от 0,5% в унисон с пазарните очаквания.

Ръководството на централната банка очаквано се въздържа и от корекции в програмата за увеличаване на количеството на парите в обращение чрез изкупуване на държавни ценни книжа за общо 200 млрд. британски лири.

Паричната политика на Английската централна банка през последните месеци отразява стремежа на институцията да насърчава икономическия растеж на страната. Великобритания единствена сред развитите икономики не успя да излезе от кризата през третото тримесечие, след като брутният вътрешен продукт на страната се сви с 0,2 на сто спрямо предишните три месеца.

Нарастващата инфлация може да усложни задачата на централната банка, като през ноември годишният ръст на потребителските цени се ускори до 1,9%. По този начин инфлацията в страната вече се намира в подножието на заложеното от банката таргет-ниво от 2%. Британското правителство прогнозира спад на икономиката от 4,75% за цялата 2009 г. и ръст от 1,5% през 2010 г.

Ръководството на Английската централна банка се очаква да приключи с изкупуването на държавни ценни книжа през следващите два месеца, след което ще преразгледа своята парична политика.

Към 14:15 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,5606 долара, като лихвеното решение на централната банка на оказа силно влияние върху курса на британската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още