IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Срив в търговията на дребно в еврозоната, доверието в икономиката пък расте

Въпреки стагнацията на потреблението икономическото доверие се върна на нивата отпреди фалита на Lehman

14:17 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Срив в търговията на дребно в еврозоната, доверието в икономиката пък расте

Търговията на дребно в еврозоната изненадващо се сви през ноември, след като потребителите останаха предпазливи в своите покупки в края на годината. Индексът на продажбите на дребно отчете спад от 1,2% на месечна база, което е третото му понижение за последните четири месеца.

Данните на Европейската статистическа служба не оправдаха очакванията за увеличение на продажбите на дребно с 0,1% спрямо октомври, когато отчетоха месечен ръст от 0,2%. В сравнение със същия месец на миналата година търговията на дребно в 16-те страни, въвели еврото, отчита спад от 4%.

Индексът на продажбите на дребно за 27-те страни от Европейския съюз намалява с 0,8% на месечна и с 2,1% на годишна база. Продажбите на стоки от всички категории отчитат спад, като стагнацията на потреблението през последните месеци предвещава бавно възстановяване на европейската икономика.

Най-много за последните 12 месеца се е свила търговията на дребно в Латвия (-30,2%), Литва (-27,8%) и Естония (-21,2%), чиито икономики се свиха най-много през миналата година сред страните в ЕС. За същия период продажбите на дребно са се разраснали най-много в Полша (+4,6%) и Белгия (+3,7%).

Междувременно стана ясно, че икономическото доверие в еврозоната се е повишило за девети пореден месец през ноември.

Стойността на индекса нараства от 88,8 пункта до 91,3 пункта, което е най-високото му ниво отпреди фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 г.

Отделни данни на Федералния статистически офис на Германия показаха, че фабричните поръчки са се увеличили с 0,2% на месечна база през ноември. Нарастването на фабричните поръчки е добър знак за икономиката, защото предвещава по-висока активност в производствения сектор на страната.

Новината обаче разочарова пазарните анализатори, които очакваха много по-силен ръст от 1,6% на месечна база. През октомври стойността на индекса на фабричните поръчки се понижи рязко с 1,9% на месечна база, след като се увеличаваше по време на предишните пет месеца.

Към 14:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4333 долара, като от началото на валутната сесия еврото отстъпва с 0,5% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още