IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немските потребители остават пестеливи въпреки ръста на икономиката

Продажбите на дребно се свиха неочаквано през ноември с 1,1% на месечна база

10:45 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Немските потребители остават пестеливи въпреки ръста на икономиката

Потребителите в Германия остават пестеливи през ноември, въпреки че броят на безработните намаля за шести пореден месец, а немската икономика ускори своя ръст през третото тримесечие. Продажбите на дребно са намалели неочаквано през ноември, като се свиват чувствително с 1,1% на месечна база.

Данните на Федералната статистическа служба изненадаха икономистите, които очакваха увеличение на търговията на дребно от 0,4% на месечна база. Понижението е третото за последните четири месеца с изключение на октомври, когато оборотът на търговците на дребно в Германия остана без промяна.

Това може да се обясни с охладняването на потребителското доверие в края на миналата година, което намери израз в значителното понижение на склонността на домакинствата да пазаруват в навечерието на празниците. В сравнение с ноември миналата година продажбите на дребно се свиват с 2,8 на сто.

Покупките на хранителни стоки, алкохолни напитки и тютюневи изделия са с 2,3 на сто под нивата си от миналия ноември. Повишаването на инфлацията през декември до най-високото й ниво за последните десет месеца може да окаже допълнителен натиск върху разходите на домакинствата в страната.

Разочароващите данни за продажбите на дребно през ноември показват, че излизането на немската икономика от кризата не е подействало обнадеждаващо на потребителите. Техните опасения за пазара на труда и бъдещите им доходи може да ограничават покупките им и през следващите месеци.

Към 10:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4362 долара, като от началото на днешната валутна сесия единната валута поевтинява с 0,3% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още