IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед все още залага на бавния растеж и ниската инфлация

Ръководството на централната банка на САЩ е раздвоено в очакванията си за инфлацията в дългосрочен план

10:07 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фед все още залага на бавния растеж и ниската инфлация

Скорошните признаци за подобряване на американската икономика не са променили убеждението на Федералния резерв на САЩ, че възстановяването на икономиката ще бъде бавно и продължително, а инфлацията в страната ще остане занижена. Това показа докладът от последната среща на ръководството на централната банка на САЩ, която се състоя в средата на декември, предаде MarketWatch.

Безработицата в най-голямата икономика на света се понижи до 10% през ноември спрямо 10,1% за месеца преди това, но според Федералния резерв това не е достатъчно доказателство за стабилизиране на пазара на труда. Интересно е, че между членовете на Комитета за операции на открития пазар се забелязва разделение по отношение на очакванията им за инфлацията в по-дългосрочен план.

Част от тях се опасяват от появата на дефлация заради понижаването на разходите за труд през 2009 г., което намалява доходите и покупателната способност на населението. Други от членовете на Комитета обаче са на мнение, че свръхлибералната парична политика на Федералния резерв и големият бюджетен дефицит на страната могат да станат причина за твърде висока инфлация в дългосрочен план.

Всички те обаче остават единодушни, че Федералният резерв трябва да продължи с покупките на ценни книжа за 1,73 трлн. долара, които са планирани да приключат в края на март. Комитетът ще заседава отново на 26-27 януари, като повечето икономисти са на мнение, че централната банка на САЩ няма да започне да затяга своята парична политика през втората половина на тази година.

Към 10:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4386 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поевтинява с 0,1% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още