IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съкращенията на служители в САЩ продължават да намаляват

Загубата на работни места в частния сектор през декември е най-малката от март 2008

15:54 | 06.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Съкращенията на служители в САЩ продължават да намаляват

Работните места в частния сектор на щатската икономика са намалели повече от очакваното с 84 хил. през декември. Все пак, това е най-малката загуба на работни места от март 2008 г., показа докладът на американската консултантска компания ADP Employer Services. 

Малко преди това стана ясно, че планираните съкращения на служители в големи компании са стигнали най-ниското си ниво за последните две години, което също е сигнал за скорошно възстановяване на пазара на труда в най-голямата икономика на света.

Икономистите очакваха броят на съкратените лица да бъде още по-малък и да възлезе на 74 хил. Отчетът на ADP следи изменението на броя на заетите лица във всички отрасли на щатската икономика, с изключение на държавния и селскостопанския сектор.

Броят на закритите работни места през ноември е коригиран надолу до 145 хил. спрямо първоначално обявените 169 хил. При изготвянето на доклад ADP Employer Services се базира на данните за трудовите възнаграждения, които около 500 хил. работодатели предоставят на агенцията.

Официалният доклад на американското правителство за пазара на труда през декември ще излезе този петък. Според икономистите неселскостопанските отрасли на американската икономика са закрили 3 хил. работни места през изминалия месец, а безработицата се е повишила до 10,1%.

Малко по-рано днес отделни данни на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas показаха, че планираните от големите американски компании съкращения са намалели за десети пореден месец през декември и достигат най-ниското си ниво за последните две години.

През декември работодателите са обявили 45 094 съкращения, което е най-ниската стойност от декември 2007 г. Извадката на компанията, специализирана в управление на човешки ресурси, показа още, че планираните съкращения са намалели със 73% на годишна база.

Общият брой на заплануваните съкращения за цялата изминала година възлиза на близо 1,29 млн. Това е рекорд от 2002 г. насам, като най-много служители са съкратени в държавния, строителния и автомобилния сектор.

Към 15:30 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4356 долара за евро, като от началото на днешната валутна сесия курсът остава почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още