IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ключовият за Европа и Великобритания сектор на услугите се разраства

Най-бързо се възстановява секторът на услугите във Франция

14:17 | 06.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ключовият за Европа и Великобритания сектор на услугите се разраства

Активността в сектора на услугите на еврозоната се разрасна с най-бързото си темпо за последните две години през декември. Индексът на бизнес активността в сектора на пазарния институт Markit стигна 53,6 пункта през декември спрямо 53 пункта за месеца преди това.

Това е най-високата стойност на показателя от ноември 2007 г., но тя се оказа по-ниска от очакваните от икономистите 53,7 пункта. Стойност на индекса над 50 пункта е сигнал за растеж в сектора, като колкото е по-висока стойността, толкова е по-бързо темпото на нарастване.

Най-бързо се възстановява сектора на услугите във Франция, където индексът на бизнес активността се повишава до 58,7 пункта, следван от Италия и Германия. Испания обаче изостава в това отношение, което загатва за опасност от ново влошаване на икономиката през тази година.

Безработицата в Испания се повиши до близо 20% от работната сила през декември, което е два пъти повече от средното ниво за еврозоната.

Секторът на услугите се разраства и във Великобритания, като индексът на бизнес активността стига най-високото си ниво от септември 2007 г. Той се повишава от 56,6 пункта за ноември до 56,8 пункта за декември, което се оказа малко над пазарните очаквания.

Разрастването на сектора на услугите в Европа и Великобритания е добър знак за възстановяването на тяхната икономика. Секторът на услугите е доминиращ в икономиките на повечето развити страни и осигурява заетост на по-голямата част от тяхното население.

Отделни данни на Европейската статистическа служба от днес показаха, че стойността на новите индустриални поръчки в еврозоната се е понижила с 2,2% на месечна база през октомври, след като нарастваше в продължение на шест поредни месеца преди това.

В сравнение с октомври 2008 година индексът на индустриалните поръчки се е понижил с 14,5 на сто, като най-много са намалели новите поръчки за производствено на капиталови стоки, каквито са машините, оборудването и транспортните съоръжения.

Междувременно стана ясно, че цените на ниво производител в еврозоната са нараснали с 0,1% на месечна база през ноември. В сравнение със същия месец на 2008 г. обаче индексът на производствените цени се е понижил с 4,4 на сто.

Курсът на еврото спрямо британската лира остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия, като към 14:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 0,8976 британски лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още