IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическите нагласи на британците се влошиха рязко през декември

Индексът на потребителското доверие на Nationwide отчете най-голямото си понижение за последната година

10:50 | 06.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическите нагласи на британците се влошиха рязко през декември

Очакванията на потребителите във Великобритания за бъдещото състояние на икономиката се влошиха с най-бързото си темпо за последната година през декември. Това показа индексът на потребителското доверие на ипотечния кредитор Nationwide Building Society, който се понижи с 5 пункта до 69 пункта.

Влошаването на икономическите нагласи на домакинствата може да се обясни с високата безработица, отрицателния икономически ръст през третото тримесечие и с очакваните увеличения на данъците през тази година. През януари британското правителство вдигна ставката на данък добавена стойност от 15% до 17,5%.

Чрез по-високите данъци и съкращаването на разходите в публичния сектор правителството ще се опита да се пребори с рекордния държавен дефицит на страната. Анализаторите очакваха индексът на потребителското доверие да се понижи с 1 пункт спрямо първоначално обявените за ноември 73 пункта.

Проучването на Nationwide се провежда всеки месец сред хиляда души и следи оценката им за текущите и бъдещи икономически условия. Стойност на индекса над 50 пункта означава, че броят на оптимистично настроените потребители е по-голям от този на британците, даващи негативна оценка за икономиката.

Потребителското доверие е важен ориентир за потреблението на домакинствата, което е източник на по-голямата част от брутния вътрешен продукт на страната.

Отделен доклад на браншовата организация на веригите за търговия на дребно в страната (BRC) от днес показа, че цените в магазините за търговия на дребно във Великобритания се намират с 2,2% над нивата си от декември 2008 г.. През ноември във веригите за търговия на дребно бе отчетена годишна инфлация в размер на 0,2%, а през октомври цените останаха на нивото си от същия месец на 2008 г.

Икономистите очакват, че Английската централна банка ще остави основния лихвен процент в страната на рекордно ниското му ниво на 0,5% по време на утрешното си заседание и няма да промени стойността на програмата за изкупуване на финансови активи от частния сектор за 200 млрд. британски лири.

Към 10:45 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6063 щатски долара, като от началото на днешната валутна сесия британската лира поскъпва с 0,4% спрямо щатския долар. През последните 12 месеца доларът е поевтинял с близо 11% спрямо британската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още