IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната се ускори до 0,9% през декември

Това е най-високото инфлационно равнище за последните десет месеца

13:39 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната се ускори до 0,9% през декември

Животът в еврозоната е поскъпнал с 0,9% през декември спрямо същия месец на 2008 г., показаха днешните предварителни данни на Европейската статистическа служба. Това е най-високото инфлационно равнище в 16-те страни, въвели еврото като средство за разплащане, за последните десет месеца.

Данните на Евростат бяха в унисон с пазарните очаквания. Годишната инфлация в еврозоната се повиши до 0,5% през ноември и продължи да расте заради поскъпването на енергийните ресурси в края на 2009 г. Цената на петрола днес се повишава за осми пореден ден до близо 82 долара за барел.

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква инфлацията в еврозоната да възлезе на средно 1,3% през 2010 г. и на 1,4% през 2011 г. Основната цел на централната банка е да поддържа покупателната способност на единната валута, като държи инфлацията в еврозоната близо до, но под нивото от 2 на сто.

Третото тримесечие сложи край на едногодишната рецесия в еврозоната, след като икономиката на 16-те страни нарасна с 0,4% спрямо предишните три месеца. Износът и правителствените разходи помогнаха най-много на европейската икономика да излезе от кризата, която продължи пет тримесечия.

Подробните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната през декември ще излязат в края на следващата седмица.

Новината за ускоряването на инфлацията в еврозоната през декември понижи леко курса на еврото спрямо долара. Към 13:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4412 долара спрямо курс от 1,4436 преди данните за индекса на потребителските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още