IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Броят на безработните в Германия намаля за шести пореден месец

Немското правителство удължи с още една година срока на програмата за насърчаване на заетостта в страната

12:17 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Броят на безработните в Германия намаля за шести пореден месец

Броят на безработните лица в Германия изненадващо се понижи за шести пореден месец през декември, предаде Bloomberg. Увеличаването на немския износ и правителствените мерки за насърчаване на заетостта помогнаха за стабилизирането на пазара на труда в най-голямата европейска икономика.

Броят на лицата, регистрирани в бюрата по труда в Германия през декември, намалява с 3 хил. спрямо ноември до 3,42 млн. души. Това изненада пазарните анализатори, които очакваха, че 6 хил. работни места ще бъдат закрити през декември. Безработицата остава без промяна на ниво от 8,1%.

Икономиката на Германия нарасна с 0,7% през трите месеца от юли до септември, след като излезе от кризата през второто тримесечие. Тогава брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с 0,4% на тримесечна база.

Въпреки подобряването на състоянието на икономиката на еврозоната на този етап изглежда, че Европейската централна банка няма намерение да вдига своя основен лихвен процент, който се намира на рекордно ниското ниво от 1 на сто.

За да забави нарастването на безработицата, правителството на канцлера Ангела Меркел удължи с още една година срока на програмата за насърчаване на заетостта в Германия. Тя позволява на немските компании да получават федерална помощ за изплащането на заплатите на своите служители, като през декември около 140 хил. души са участвали в тази програма.

В края на миналата година горната камара на парламента на Германия одобри и допълнителни данъчни стимули за 2010 г. в размер на 8,5 млрд. евро. По този начин общата им стойност се увеличи до повече от 20 млрд. евро.

Към 12:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4428 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва леко с 0,1%. През изминалата година курсът на единната валута спрямо долара се повиши с 2,5%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още