IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед настоява за нов механизъм, с който да се бори срещу инфлацията

Централната банка на САЩ иска създаване на нов механизъм, с който да се изтеглят пари от системата в случай на нужда

10:17 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фед настоява за нов механизъм, с който да се бори срещу инфлацията

Федералният резерв на САЩ се обяви за създаване на нов механизъм, който да бъде използван за изтегляне на пари от банковата система, в случай че ръководителите на централната банка решат да затегнат монетарната политика.

Програмата, която е наречена механизъм на срочните депозити (term deposit facility), би трябвало да позволи на финансовите институции да печелят лихва върху заеми с дълъг матуритет, отпуснати на централната банка.

Това би разширило възможностите на Фед, който към момента изплаща лихви само по овърнайт резервите на търговските банки, предава CNBC.

“Такъв инструмент би бил един от механизмите, които Фед може да използва за изтегляне на банкови резерви с цел ефективно провеждане на монетарната политика“, се казва в официално съобщение на американската централна банка. В документа за пръв път се представя детайлно искането на Фед за новия инструмент.

Лихвените проценти при срочните заеми, чийто матуритет би трябвало да бъде между 1 и шест месеца, биха могли да бъдат определяни чрез аукцион, посочват от Фед. Такива заеми биха били достъпни само за финансови институции, отговарящи на правилата за депозитно застраховане.

Предвижда се в случай на отпускане на подобен заем парите да не могат да бъдат теглени в рамките на договорения срок.

Според анализатори желанието на Фед за нов инструмент е свързано с необходимостта от изтегляне на пари от банковата система. Заради тежките условия на финансовата криза централната банка на САЩ въведе редица мерки, които доведоха до изливане на колосални средства на финансовите пазари.

Сега ръководителите на институцията вече започват да се опасяват, че всички тези пари могат да доведат до висока инфлация. Именно това е причината за разработването на инструменти за изтегляне на средства от системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още