IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират рали на шведската крона след лошото четвърто тримесечие

Паритетът на покупателната способност показва, че курсът на кроната спрямо еврото се намира с 46% под реалната му стойност

11:59 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират рали на шведската крона след лошото четвърто тримесечие

Шведската крона се представи най-лошо спрямо щатския долар за отминаващото последно тримесечие на тази година в групата на 16-те най-търгувани валути. Възстановяването на шведската икономика и очакваното повишаване на основната лихва в страната обаче подобряват сериозно перспективите пред шведската валута, като редица анализатори очакват рали в началото на следващата година.

Според най-голямата швейцарска банка UBS AG поскъпването на кроната спрямо еврото ще е една от най-печелившите възможности през 2010 г. Същото съветват и анализаторите на италианската UniCredit SpA, а от Danske Bank са на мнение, че шведската крона е сред най-подценените валути в момента. Според Deutsche Bank пък кроната ще поскъпне с 6,6% спрямо еврото до края на март 2010 г.

Валутните стратези на най-голямата датска кредитна институция – Danske Bank, смятат, че шведската крона е най-подценената валута в групата на десетте най-търгувани валути и поради това ще поскъпне с около 3,3% спрямо еврото през първото тримесечие на 2010 г. Те прогнозират още, че централната банка на Швеция ще повиши драматично основната лихва през втората половина на 2010 г.

Паритетът на покупателната способност показва, че курсът на кроната спрямо еврото се намира с 46% под реалната му стойност. Паритетът на покупателната способност се използва за съпоставяне на покупателната сила на различните национални валути. Разминаването, което се наблюдава при еврото и шведската крона, е най-голямото за всички развити икономики от групата на Г-10.

Анализаторите, интервюирани от Bloomberg, смятат, че шведската крона ще поскъпне с близо 10% спрямо еврото през първата половина на следващата година и с общо 9,6% до края на 2010 г. Към 11:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 10,44 шведски крони, като от началото на днешната валутна сесия кроната поскъпва с 0,4% спрямо единната валута.

Шведската крона е поевтиняла с повече от 4% спрямо долара от началото на четвъртото тримесечие. Спрямо еврото и японската йена тя е отстъпила с по 2,7%, което я прави най-губещата сред 16-те най-търгувани валути. Основният лихвен процент в Швеция се намира на рекордно ниското ниво от 0,25%, като централната банка пое ангажимент да не го променя до средата на 2010 г.

Според анализаторите той ще се повиши до 1% до края на 2010 г, а междувременно Европейската централна банка ще се въздържи от промени в основната лихва в еврозоната до края на 2010 г. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) икономиката на Швеция ще се свие с 4,7% през тази година, което е повече от очаквания за Норвегия спад от 1,4 на сто.

Централната банка на Швеция прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 2,7% през следващата година, след като се свие с около 4,5 на сто до края на 2009 г. Безработицата ще стигне своя пик от 10,1% през следващата година преди да започне да се понижава през 2011 г. Страната разполага с бюджетен излишък от 6,7 млрд. крони (915 млн. долара) през ноември.

Това показва, че шведското правителство ще е сред малкото, които ще имат възможност да продължават да подкрепят икономиката през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още