IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия с твърд отговор на спекулативните атаки

Централната банка на страната понижи лихвата до рекордно ниско ниво, за да противдейства на поскъпването на рублата

12:32 | 26.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия с твърд отговор на спекулативните атаки

Централната банка на Русия взе решение да понижи лихвения процент в страната. Причината за редукцията, която е десета от месец април насам, е да се противодейства на спекулативните атаки на инвеститорите, които очакват поскъпване на рублата.

Основната лихва бе понижена с четвърт процентен пункт вчера и вече е на рекордно ниското ниво от 8,75 на сто. В края на ноември централната банка направи същия ход, смъквайки лихвата до 9 на сто.

Решението би могло да „омекоти влиянието на факторите, ограничаващи възстановяването на икономиката и ще направи тенденцията към ръст на БВП по-устойчива”, посочват от централната банка.

С увеличаването на ликвидността институцията цели ограничаване на входящите парични потоци, които водят след себе си нестабилност на валутния курс, предава Bloomberg.

През последния месец рублата е загубила около 2,7 на сто от стойността си спрямо долара, след като през трите месеца преди това поскъпна с над 13 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още