IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ралито на долара и акциите загатва за възстановяване на щатската валута

Едновременното повишаване на доларовия индекс, S&P 500 и CRB може би сигнализира, че най-трудният период за щатската валута е отминал

17:34 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ралито на долара и акциите загатва за възстановяване на щатската валута

Щатският долар поскъпва заедно с акциите и суровините за първи път отпреди фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември миналата година. Банкрутът на банката предизвика паника на финансовите пазари по целия свят, която накара инвеститорите да разпродават своите акции и да потърсят убежище в сигурността на долара.

Едновременното поскъпване на долара, акциите и суровините може и да сигнализира, че най-трудният период за щатската валута е отминал. През ноември и декември зелените пари поскъпват успоредно с повишаването на цените на акциите на щатските фондови борси и заедно с увеличението на цените на суровините на стоковите борси като петрола и металите.

По време на предишните 15 месеца доларовият индекс се движеше обратно на широкия щатски индекс S&P 500, който обединява най-добрите компании на двете фондови борси в страната. Неговата посока бе противоположна и на тази на индекса CRB, който включва 19 ключови суровини. Доларовият индекс следи курса на долара спрямо кошница от шест валути.

Корелацията между долара, акциите и суровините показва, че нагласите на инвеститорите за перспективите пред щатската икономика се подобряват и наближава моментът, в който Федералният резерв на САЩ ще започне да изтегля от икономиката отпуснатите под различна форма средства за нейното насърчаване на обща стойност 12 трлн. долара.

Досега доларовият индекс се повишаваше само когато пазарните участници търсеха защита в периоди на несигурност. В останалото време курсът вървеше надолу заради рекордно ниските лихвени проценти в САЩ, които накараха трейдърите да прибегнат до сделки тип „carry trade”, при които покупката на високодоходен актив се финансира с по-евтини доларови заеми.

Доларовият индекс, който следи курса на долара спрямо еврото, йената, британската лира, канадския долар, швейцарския франк и шведската крона, се е понижил с 4,4% през тази година. От началото на декември обаче той пое нагоре с най-бързите си темпове за тази година и през по-голямата част от месеца се движи в унисон с индексите на фондовите и стоковите борси.

От края на октомври доларовият индекс е нараснал с близо 2%, а междувременно S&P 500 и CRB са добавили съответно 6,4% и 2,1% към стойността си. Трите индекса са се движили едновременно нагоре за последно през април и май 2008 г. Освен това те се увеличават заедно и от началото на четвъртото тримесечие, което не се е наблюдавало от 2005 г. досега.

Мечите настроения на пазарните участници по отношение на долара стават все по-слаби, като според анкетираните от Bloomberg анализатори доларът ще поевтинее с 1,1% спрямо еврото през следващата година до 1,45 долара за евро. От началото на тази година доларът поевтинява с 2,5% спрямо еврото, но е поскъпнал с 5,5% спрямо единната валута от края на ноември.

За поскъпването на долара помогна и понижението на безработицата в САЩ до 10% през ноември, както и очакванията, че Федералният резерв може да вдигне лихвата с повече от половин процентен пункт до 0,75% през 2010 г. Междувременно стабилността на еврото бе разклатена от финансовите затруднения на Гърция и понижението на нейния кредитен рейтинг от Standard & Poor’s и Fitch.

Към 17:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4326 долара, като курсът остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още