IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на медта върви нагоре въпреки поскъпването на долара

Цената на метала е особено чувствителна към знаците за подобряване на световната икономика

10:29 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на медта върви нагоре въпреки поскъпването на долара

Цената на медта продължи да върви нагоре, а щатският долар се търгува на най-високия си обменен курс спрямо еврото за последните три месеца на фона на признаците за стабилизиране на световната икономика, предаде Bloomberg.

Фючърсите на медта с доставка след три месеца поскъпнаха с 1,4% в часовете на електронната търговия на металната борса в Лондон до 6 941 долара за метричен тон. Междувременно едно евро се разменя срещу 1,4325 долара към 10:15 ч. българско време спрямо курс на затваряне от 1,4338 в края на петъчната сесия.

Спрямо японската йена щатската валута поевтинява леко до 90,42 йени за долар спрямо 90,49 в края на миналата седмица. Днес стана ясно, че износът на Япония се е увеличил с рекордните за последните седем години 4,9% на месечна база през ноември заради засиленото потребление в Азия.

Анализаторите, интервюирани от Bloomberg, отдават поскъпването на щатската валута на подобряващите се перспективи пред световната икономика. Подобряването на икономическите данни подкрепя цените на металите като медта, която се използва масово в промишлеността и се счита за надежден показател за икономическото здраве.

Цената на медта вероятно ще продължи да расте и през следващата година, като част от възстановяването на световната икономика. Суровините реагират на влошаването или подобряването на икономическите условия, но цената на медта е особено чувствителна, защото металът се използва широко в строителството, електрониката и автомобилите.

В същото време бичите настроения спрямо еврото поохладняха покрай тревожните новини за финансовите трудности на Гърция и след като Европейската централна банка съобщи, че отписванията на активи от банките в еврозоната могат да възлязат на 553 млрд. евро през следващата година, което е със 187 млрд. евро повече спрямо предишните прогнози.

Цената на златото с незабавна доставка остава почти без промяна на ниво от 1 112,75 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още