IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на Япония намалява опасността от повторна рецесия догодина

Износът се увеличава с 4,9% на месечна база през ноември, което е рекорден ръст за последните седем години

09:44 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на Япония намалява опасността от повторна рецесия догодина

Износът на Япония се увеличи с рекордно темпо за последните седем години през ноември спрямо октомври, главно заради засиленото търсене на японските стоки в Азия. Това намали притесненията, че страната може отново да изпадне в рецесия през следващата година, предаде CNBC.

Освен това темпът на спад на износа в сравнение с ноември миналата година се забави значително. Това показва, че мерките на правителствата и централните банки за стимулиране на потреблението по целия свят са подкрепили значително търсенето на стоките на японските износители.

Очаква се разрастването на китайската икономика, както и икономическият ръст на редица други развиващи се страни в Азия, да подкрепят износа на Япония през 2010 г. Според анализаторите това ще е достатъчно, за да компенсира слабото търсене на вътрешния пазар на Япония и ще предотврати повторно забавяне на икономиката.

Стойността на износа се увеличава с 4,9% на месечна база през ноември, съгласно сезонно коригираните данни на Министерството на финансите. В сравнение със същия месец на миналата година износът намалява с 6,2%, което се оказа по-добре от очакваното от пазара понижение от 6,5 на сто.

За сравнение през октомври износът на Япония се намираше с 23,2% под нивата си отпреди една година. Износът към Азия, който представлява повече от половината от целия износ, нараства с 4,7% на годишна база, което е първият годишен ръст от септември миналата година насам.

Износът към Китай се увеличава със 7,8% на годишна база, докато износът за САЩ намалява със 7,9 на сто. Положителното салдо по търговския баланс на Япония се увеличава до 373,9 млрд. йени (4,13 млрд. долара), което също надмина прогнозирания търговски излишък от 344,5 млрд. йени.

Именно възстановяването на износа е главен двигател на японската икономика през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с 0,3% за трите месеца до края на септември, което обаче се оказа доста по-малко от първоначално обявените данни за ръст от 1,2%.

Притесненията, че икономиката на страната може отново да започне да се свива през следващата година, накараха правителството и централната банка да предприемат нови мерки в момент, в който останалите развити икономики започнаха постепенно да изтеглят своята подкрепа за икономиката.

Правителството на премиера Юкио Хатояма разработи нова програма за насърчаване на икономиката за 7,2 трлн. йени през декември. Японската централна банка, която попадна под натиска на правителството, взе мерки за допълнително разхлабване на своята парична политика.

Централната банка отпусна 10 трлн. йени като тримесечни заеми за търговските банките при лихвен процент от 0,1% и заяви, че няма да толерира дефлация в страната.

Към 9:35 ч. българско време двойката USD/JPY се котира при ниво от 90,37 йени за един долар, като от началото на днешната валутна сесия курсът остава почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още