IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банковият сектор на Острова се стабилизира, потребителското доверие пада

Банките в Обединеното кралство трябва да използват печалбите си и стабилността на финансовите пазари, за да укрепят своя капитал

11:02 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Банковият сектор на Острова се стабилизира, потребителското доверие пада

Банките в Обединеното кралство трябва да използват максимално своите значителни печалби и относителната стабилност на финансовите пазари, за да укрепят своя капитал и да се предпазят от евентуалното повторно влошаване на икономическите условия. Това препоръча Английската централна банка в полугодишния си доклад за стабилността на финансовата система в страната.

Монетарната институция подчерта значителното подобрение на състоянието на банковия сектор през последните шест месеца, но не пропусна да предупреди, че той остава много уязвим на сътресения. От доклада става още ясно, че британските банки трябва да рефинансират заеми за повече от 1 трлн. британски лири през следващите пет години, предаде Wall Street Journal.

Според Английската централна банка моментът е добър за всички банки, които търсят финансиране от външните пазари, заради ниските лихвени проценти. Икономиката на страната обаче остава нестабилна, което се потвърди и от неочакваното понижение на продажбите на дребно през ноември. Данните са в унисон с охладняването на потребителското доверие през последните месеци.

По-рано днес стана ясно, че индексът на потребителското доверие във Великобритания, изчисляван от пазарния институт GfK, се е понижил за втори пореден месец през декември. Оценката на домакинствата за личните им доходи и бъдещото състояние на британската икономика падна до -19 пункта през декември спрямо -17 пункта за ноември и -13 пункта за октомври.

Броят на британците, които получават помощи за безработица, изненадващо се понижи през ноември и отчете първия си спад за последните близо две години. Икономиката на Великобритания обаче продължи да се свива през третото тримесечие, като се сви с 0,3% спрямо предходните три месеца. Разходите на потребителите остават без промяна през третото тримесечие.

Към 10:55 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6221 долара, като от началото на днешната валутна сесия лирата поскъпва с 0,4% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още