IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централната банка на Япония обеща да победи дефлацията

Потребителските цени в страната паднаха с 2,2% под нивата си от октомври миналата година

10:10 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Япония обеща да победи дефлацията

Централната банка на Япония обеща да се пребори с дефлацията, като остави основния лихвен процент в страната на ниво от 0,1% за дванадесети пореден месец през декември. Монетарната институция призна, че преодоляването на дефлацията е от критично значение за възстановяването на японската икономика. 

Освен това от банката добавиха, че няма да толерират годишна инфлация близо до, или под нулата. През октомври цените на потребителските стоки се намираха с 2,2% под нивата си от същия месец на 2008 г., а през ноември правителството призова банката да се бори по-решително с дефлацията.

Японската централна банка обеща да запази основната лихва в страната на сегашното й рекордно ниско ниво за продължителен период от време, но не уточни по какъв начин ще се справи с дефлацията. Японската икономика нарасна с 0,3% през третото тримесечие спрямо предходното.

Икономическото възстановяване на страната се оказа по-бавно от очакваното, пише BBC. Ето защо в началото на декември правителството отпусна още 7,2 трлн. йени за стимулиране на икономиката, а централната банка свика извънредно заседание и изненада с нови мерки за смекчаване на паричната политика.

И докато повечето централни банки в развитите икономики започнаха да затягат постепенно своята парична политика, Японската централна банка създаде нов механизъм за отпускане на тримесечни заеми при минимален лихвен процент от 0,1 на сто и на обща стойност от 10 трлн. йени (120 млрд. долара).

Към 10:00 ч. българско време японската йена поевтинява с 0,1% спрямо щатския долар, като двойката USD/JPY се котира при ниво от 89,97 йени за долар. От началото на тази година курсът на йената спрямо долара остава почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още