IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първоначалната безработица в САЩ продължава да расте

Броят на американците, които са подали молби за помощи поради безработица, се повиши до 480 хил.

16:07 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първоначалната безработица в САЩ продължава да расте

Броят на американците, които са подали молби за помощи поради безработица, нарасна със 7 хил. през изминалата седмица и се повиши до 480 хил. Първоначалната безработица в САЩ стигна най-ниското си ниво от септември 2008 г. в средата на ноември, като възлезе на 466 хил., след което отново започна да се увеличава.

Четириседмичната средна стойност на новите молби за помощи при безработица обаче се понижи с 5 250 до 467 хил. за седмицата до 12 декември. Тя е по-точен ориентир за тенденциите на пазара на труда, защото елиминира случайните колебания. Броят на трайно безработните се увеличава с 5 хил. до близо 5,19 млн. души.

За трайно безработни се считат всички, които получават помощи при безработица в продължение на поне две седмици. Данните на Бюрото по трудова статистика в САЩ изненадаха пазарите, които очакваха първоначалната безработица да намалее до 466 хил. спрямо първоначално обявените за седмицата преди това 474 хил.

Безработицата в САЩ се понижи до 10% през ноември спрямо 10,2% за октомври. Загубата на работни места през изминалия месец бе най-малката, откакто рецесията започна в края на 2007 г. От нейното началото досега в САЩ са били заличени общо 7,9 млн. работни места, а безработицата нарасна от 4,5% до 10%.

Очаква се секторът на услугите да спаси пазара на труда в САЩ, като създаде 96% от новите работни места за периода от 2008 до 2018 г. Над 8 млн., или повече от половината от новите работни места, ще са в сектора на професионалните услуги и здравните грижи. Това показа последното проучване на Бюрото по трудова статистика.

Към 16:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4344 долара, като от началото на днешната валутна сесия доларът поскъпва с 1,3%. Доларът поскъпва днес до най-високия си курс спрямо еврото от началото на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още