IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позитивните очаквания за швейцарската икономика леко избледняват

Мнозинството от професионалните инвеститори очакват ръст на швейцарската икономика от 0,5-1% през 2010 г.

12:50 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивните очаквания за швейцарската икономика леко избледняват

Нагласите на професионалните инвеститори и финансовите анализатори в Швейцария относно бъдещето на икономиката на страната се влошиха леко през декември. Това сочи индексът на икономическите очаквания на изследователския институт ZEW и Credit Suisse, който се понижи за втори месец.

Стойността на икономическия барометър намалява до 54 пункта за декември в сравнение 56,4 пункта за ноември и 65 пункта за октомври. Все пак показателят убедително остава над прага от 50 пункта, който разделя позитивните от негативните очаквания за икономиката през следващите шест месеца.

Индексът, който следи оценката за сегашното състояние на икономиката, продължава да се повишава. Стойността му нараства с 3,3 пункта до -42,9 пункта през декември. Общо 74% от интервюираните експерти очакват, че лихвата в Швейцария няма да се променя през следващите шест месеца.

Близо 60% от тях прогнозират, че инфлацията в страната ще се повиши през първата половина на следващата година, а мнозинството от интервюираните остават оптимистично настроени и смятат, че брутният вътрешен продукт на Швейцария ще нарасне с около 0,5-1% през следващата година.

Швейцарското правителство вдигна прогнозата си за икономиката на страната през следващата година, като вече очаква растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,7 на сто вместо досегашните 0,4 на сто. Средногодишната инфлация в Швейцария се очаква да възлезе на 0,8% през 2010 г.

Проучването на икономическите нагласи на инвеститорите в Швейцария се провежда всеки месец от Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в сътрудничество с втората по големина швейцарска банка Credit Suisse. То е водещ индикатори за състоянието на икономиката на страната.

Третото тримесечие сложи край на рецесията в Швейцария, но централната банка реши да остави основната лихва на сегашното й рекордно ниско ниво от 0,25% за десети пореден месец. Безработицата в страната се задържа на 11-годишния си връх от 4,1% за втори пореден месец през ноември.

Към 12:45 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0502 швейцарски франка. От началото на тази година швейцарският франк е поскъпнал с 3 на сто спрямо щатския долар, а спрямо еврото е поевтинял минимално с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още