IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно във Великобритания намаляват през ноември

Британската лира поевтиня с повече от половин процент спрямо долара след новината

12:10 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно във Великобритания намаляват през ноември

Продажбите на търговците на дребно във Великобритания изненадващо се понижиха през ноември, като отчетоха спад от 0,3% спрямо месеца преди това. Увеличението на покупките на хранителни стоки не успява да компенсира спада на продажбите на универсалните магазини и на търговците на облекло.

Британската лира поевтиня с повече от половин процент спрямо долара след новината.

Анализаторите очакваха оборотът на веригите за търговия на дребно да се увеличи с 0,5% спрямо октомври, когато нарасна с 0,6% на месечна база. В сравнение с ноември 2008 г. продажбите на дребно на Острова се увеличават с 3,1%, след като отчетоха годишен ръст от 3,7% през октомври.

Това са поредните данни, които свидетелстват за нестабилното състояние на британската икономика.

Вчера стана ясно, че броят на британците, които получават помощи за безработица, изненадващо се е понижил през ноември и е отчел първия си спад за последните близо две години. Икономиката на Великобритания обаче продължи да се свива през третото тримесечие, като отчете спад от 0,3%.

Към 12:00 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6118 долара спрямо курс от 1,6213 преди разочароващите данни за спада на продажбите на дребно. От началото на тази година британската лира е поскъпнала с близо 12% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още