IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Норвегия вдигна лихвата, Швеция – не

Централните банки на двете скандинавски държави взеха различни лихвени решения днес

19:20 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Норвегия вдигна лихвата, Швеция – не

Централните банки на две от скандинавските държави – Норвегия и Швеция, имаха заседание за определяне на лихвените проценти. Взетите решения бяха разнопосочни, като в Швеция основната лихва остана на минималната стойност от 0,25 на сто, а в Норвегия бе предприето затягане на монетарната политика и вдигане на лихвата до 1,75 на сто.

Основният мотив за пасивната политика на централната банка на Швеция е това, че икономиката на страната се възстановява постепенно и не се наблюдават сигнали за инвестиционен натиск. Очакванията на институцията са лихвата да остане 0,25 на сто поне до есента на 2010 година.

В официалното съобщение на монетарната институция се казва, че в края на следващата година лихвените проценти ще тръгнат нагоре „към по-нормални нива”, предава Market Watch.

Монетарната политика на Норвегия се оказа коренно противоположна и централната банка увеличи основната лихва с четвърт пункт до 1,75 на сто. Това поднесе изненада на пазарите, тъй като преобладаващите очаквания бяха за запазване на нивото от 1,5 на сто.

За решението за увеличение на лихвата е допринесло това, че предходното затягане на политиката от октомври месец не е довело до повишение на лихвените проценти по кредитите, отпускани от търговските банки.

От централната банка на Норвегия посочват, че към края на март лихвеният процент би трябвало да бъде в размер на 1,25-2,25 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още