IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша отлага приемането на еврото за 2015 г.

Преди в Полша смятаха за заменят злотите с евро през 2011 г., а после – през 2012 г.

18:06 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Полша отлага приемането на еврото за 2015 г.

Полша може да влезе в еврозоната през 2015 г., е заявил днес финансовият министър на страната Яцек Ростовски, цитиран от Ройтерс. Преди в Полша смятаха да заменят злотите с евро през 2011 г., а после – през 2012 г., но се наложи да се откажат от тези планове заради световната финансова криза. През лятото финансовият министър на страната беше казал, че Полша може да влезе във валутния механизъм ERM2 още през тази година.

Новите срокове за преминаване на Полша към еврозоната не са определени официално от правителството, но преди два дни премиерът на страната Доналд Туск заяви, че е необходимо да се обсъди възможността за приемане на еврото от Полша през 2015 г.

Полша, наред с Чехия, Унгария и балтийските страни, се смята, че би могла да въведе еврото в близките години. От Естония, която също претендира за скорошно влизане в еврозоната, са заявили, че още през пролетта на 2010 г. ще могат да изпълнят всички изисквания за присъединяване към еврозоната, след което ще започне формалната процедура по въвеждане на еврото.

За да бъде приета дадена европейска страна в еврозоната, трябва да бъдат изпълнени няколко изисквания, основните от които са бюджетният й дефицит да не надхвърля 3% от брутния вътрешен продукт, а инфлацията да не превиша с повече от 1,5 процентни пункта средната стойност на този показател в трите страни от ЕС с най-ниска инфлация.

Сега в еврозоната влизат 16 страни, като последна, през януари 2009 г., се присъедини Словакия. За 2010 г. не се предвижда приемането на нови страни в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още