IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустрията в САЩ расте благодарение на мините и строителните компании

Степента на оползотворяване на производствения капацитет се увеличава до 71,3% през ноември

16:51 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индустрията в САЩ расте благодарение на мините и строителните компании

Индустриалното производство в САЩ нарасна повече от очакваното през ноември благодарение на по-голямата активност на мините и строителните компании. Индексът, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, нараства с 0,8% спрямо октомври, когато остана непроменен. В сравнение с миналия ноември щатската индустрия се е свила с 5,1%.

Продукцията на мините се увеличава с 2,1% през разглеждания месец, а тази на строителните компании нараства с 1,6% на месечна база. Във фабричния сектор също се отчита ръст, докато производството на комуналните компании се свива. Степента на оползотворяване на производствения капацитет нараства повече от очакваното от 70,6% през октомври до 71,3% през ноември.

Икономистите очакваха индустриалното производство да нарасне с 0,6% на месечна база през ноември, а степента на оползотворяване на капацитета да се повиши до 71,1%. Последният индикатор показва каква част от всички налични производствени мощности в индустриалния сектор на САЩ се използват, като средното й ниво за периода от 1970 до 2008 г. възлиза на 80,9%.

Данните за индекса на бизнес активността във фабричния сектор на Федералния резерв в Ню Йорк обаче поднесоха неприятна изненада. Показателят падна до 2,6 пункта през декември от 23,5 пункта за ноември. Анализаторите очакваха той да се повиши до 24,7, след като през октомври индексът стигна 34,6 пункта, което е най-високото му ниво за последната година и половина.

Стойност на индекса над нула означава, че производствената активност расте, но колкото по-близо е стойността до нула, толкова е по-бавно темпото на увеличение. Намаляването на показателя през декември загатва, че активността във фабричния сектор на САЩ може да оказва по-малка подкрепа за възстановяването на щатската икономика през следващите месеци.

По-рано днес стана още ясно, че цените на ниво производител в САЩ са нараснали повече от очакваното през ноември. Индексът на производствените цени се увеличава с 1,8% на месечна база главно заради поскъпването на горивата и транспортните услуги. Очакванията бяха за ръст от 0,8% спрямо октомври, когато цените на ниво производител отчетоха месечен ръст от 0,3%.

Към 16:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4559 долара, като новината за спада на индекса на бизнес активността във фабричния сектор на Федералния резерв в Ню Йорк през декември заличи част от преднината на долара. По време на днешната валутна сесия доларът стигна най-високото си ниво спрямо еврото за последните два месеца и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още