IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпването на йената разколеба японските компании

Индексът на бизнес доверието на Tankan се увеличава с по-бавни темпове през четвъртото тримесечие

11:33 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпването на йената разколеба японските компании

Един от най-важните икономически показатели в страната на изгряващото слънце показа, че нагласите на големите японски производствени компании за бъдещото състояние на икономиката се подобряват и през четвъртото тримесечие. Бизнес доверието обаче се увеличава с най-бавното си темпо, откакто Япония излезе от рецесията през третото тримесечие, предаде Bloomberg.

Индексът Tankan, който следи бизнес доверието сред големите японски индустриални компании, се увеличава с 9 пункта спрямо третото тримесечие и достига -24 пункта за последните три месеца на годината. Забавянето може да се обясни отчасти и с поскъпването на японската йена, което намалява конкурентоспособността на японските стоки на външните пазари.

Стойността на показателя е отрицателна тогава, когато броят на песимистично настроените участници в проучването на Японската централна банка е по-голям от този на оптимистично настроените. През второто тримесечие индексът Tankan се понижи до най-ниската си стойност от началото на изчислението му през 1974 г. от -58 пункта, след което започна да расте.

Икономистите очакваха барометърът на бизнес доверието да се повиши до -27 пункта. Индексът Tankan за големите производствени компании се изчислява на базата на резултатите от тримесечно проучване сред 1200 водещи производители в Япония. Стойност под нулата е сигнал, че икономическата активност в страната ще продължи да намалява през следващите месеци.

Докладът показва още, че големите компании планират да съкратят своите капиталови разходи с 13,8% за текущата фискална година. Това е повече в сравнение със заплануваните през третото тримесечие съкращения на инвестициите в размер на 10,8%. Йената стигна най-високия си курс спрямо долара за последните 14 години на 27 ноември от 84,33 йени за долар.

Стойността на индекса Tankan за непроизводствения сектор стигна -22 пункта за последното тримесечие спрямо -24 пункта за предишните три месеца. Икономистите очакваха повишение до -23 пункта. Около 70% от добавената стойност в японската икономика се създава именно в сектора на услугите. Проучването е проведено в периода от 9 ноември до 11 декември.

Отделни данни на Министерството на икономиката показаха, че индустриалното производство на Япония се е увеличило с 0,5% на месечна база през октомври. Това е осмото поред увеличение на продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, като най-много нараства производството на компютърни чипове, парни турбини, клетъчни телефони и преносими компютри.

Към 11:00 ч. българско време двойката USD/JPY се котира при ниво от 88,65 йени за долар, като курсът остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия. Големите японски компании очакват, че курсът на двойката USD/JPY ще възлезе на средно 92,93 йени за долар за текущата фискална година, която изтича в края на март следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още