IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията на дребно в Щатите се разраства

Увеличението на продажбите на дребно е добър знак за потребителското доверие в страната

16:21 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията на дребно в Щатите се разраства

Потребителите в САЩ увеличават своите покупки на дребно за втори пореден месец през ноември на фона на приближаващите празници в края на годината. Индексът, който следи продажбите на веригите за търговия на дребно в страната, се повиши повече от очакваното с 1,3% на месечна база.

Това е и третото увеличение на продажбите на търговците на дребно в САЩ за последните четири месеца. Те са много важен ориентир за потребителските нагласи на американските домакинства, чиито разходи генерират по-голямата част от растежа на най-голямата икономика на света.

Продажбите в повечето категории потребителски стоки се увеличават, включително тези на автомобили, бензин, електроника и стоки за бита, като общата им стойност достига 352,1 млрд. долара. Единствено покупките на облекло и обзавеждане намаляват в сравнение с октомври.

Пазарните прогнози бяха за увеличение на продажбите на дребно с 0,6% спрямо октомври, когато се увеличиха с 1,1% на месечна база.

Ако се изключат продажбите на автомобили и резервни части, които са по-волатилни, продажбите на дребно се увеличават с 1,2% на месечна база. Това е най-силният ръст на основният индекс на продажбите на дребно на месечна база от началото на тази година.

Индексът на продажбите на дребно не покрива разходите на американските потребители за различни услуги и поради това той отразява по-малко от половината от потребителските разходи, направени за изминалия месец. Все пак той остава един от най-важните ориентири за състоянието на щатската икономика.

В сравнение с ноември миналата година продажбите на дребно в САЩ са нараснали с 1,9 на сто. Увеличението на продажбите на дребно е добър знак за потребителското доверие, но ако нараства с прекалено бързи темпове, може да доведе до инфлационен натиск за икономиката.

Щатският долар напредна спрямо еврото след данните за увеличението на продажбите на дребно през ноември и към 16:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4696 долара за едно евро спрямо курс от 1,4762 час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още