IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централната банка на Швейцария спира покупките на корпоративни облигации

Институцията прогнозира, че икономиката на страната ще нарасне с 0,5-1% през следващата година

11:14 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Швейцария спира покупките на корпоративни облигации

Третото тримесечие сложи край на рецесията в Швейцария, но централната банка на страната реши да остави основната лихва на сегашното й рекордно ниско ниво за десети пореден месец. Стойността на тримесечния Libor по заемите в швейцарски франкове очаквано остана на ниво 0,25%, като част от мерките на Швейцарската централна банка да стимулира икономическия растеж на страната.

Ръководството на Швейцарската централна банка съобщи, че ще преустанови покупките на корпоративни облигации, деноминирани в швейцарски франкове. Банката обаче ще продължи да предоставя щедра ликвидност на икономиката, докато това е необходимо, и ще продължи да се намесва решително на валутните пазари, за да предотврати поскъпването на швейцарския франк спрямо еврото.

Освен чрез близкия до нула лихвен процент, централната банка на Швейцария реши да подпомогне растежа на икономиката и чрез изкупуването на държавни и корпоративни облигации през март. На няколко пъти през тази година монетарната институция се намесва и на валутните пазари, за да спре поскъпването на местната валута и да противодейства на дефлацията в страната.

Гуверньорът на банката Жан-Пиер Рот намекна в края на ноември, че институцията ще действа активно срещу поскъпването на франка спрямо еврото. Малко преди това швейцарският франк постигна паритет с щатския долар. Според анализатори чрез валутни интервенции централната банка е понижила курса на франка спрямо еврото с 2% през последните девет месеца.

Швейцарският франк поскъпна след колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 г., след като пазарните участници потърсиха швейцарската и щатската валута като убежище заради икономическата несигурност. Според икономистите на френската банка BNP Paribas паричната политика на Швейцарската централна банка е била сред най-агресивните, предаде Bloomberg.

Според ръководството на Швейцарската централната банка икономиката на страната ще се свие с 1,5% през тази година и ще нарасне с 0,5-1% през следващата. Тези прогнози са подкрепени и от индекса на водещите индикатори на пазарния институт Kof, който нарасна в продължение на седем поредни месеца. Инфлацията в Швейцария ще възлезе на средно 0,5% през 2010 г. и 0,9% през 2011 г.

Целта на Швейцарската централна банка е да ограничава годишния растеж на потребителските цени близо до, но под нивото от 2%. През ноември дефлацията в Швейцария изчезна, след като цените на стоките и услугите в потребителската кошница се изравниха с нивото им от същия месец на миналата година. Безработицата през ноември обаче се задържа на 11-годишния си връх от 4,1%.

Четири пъти в годината Швейцарската банка определя целеви диапазон за лихвения процент (Libor) по тримесечните депозити в еврошвейцарски франкове. Диапазонът обикновено е широк един процент, като за стойност на основната лихва се взема средната за интервала стойност. От март тази година обаче банката се цели към по-ниската част от диапазона от 0-0,75%, а именно 0,25%.

Курсът на швейцарския франк спрямо еврото и долара остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия. Към 11:10 ч. едно евро се разменя срещу 1,5114 франка, а един щатски долар се равнява на 1,0269 швейцарски франка, като новината не оказа съществено влияние върху валутната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още