IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на Германия се увеличава въпреки скъпото евро

Положителното салдо по търговския баланс на Германия достига 13,6 млрд. евро през октомври

10:55 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на Германия се увеличава въпреки скъпото евро

Износът на Германия продължи да расте през октомври, след като постепенното съживяване на световната икономика увеличи търсенето на стоките, произведени в най-голямата икономика на Стария континент. Данните за Австралия, която е друг водещ износител, показаха, че износът на страната се свива значително през октомври, главно заради спада в износа на въглища и метали.

Стойността на стоките, които Германия е изнесла през октомври, се увеличава с 2,5% спрямо септември, когато износът на страната също се увеличи силно с 3,6% на месечна база. Данните на Федералната статистическа служба се оказаха по-добри от очакваното от икономистите увеличение на износа с 2 на сто. В сравнение с октомври миналата година обаче износът се е свил с 15,9 на сто.

В началото на декември Бундесбанк повиши своята прогноза за икономиката на Германия. Брутният вътрешен продукт на страната, който представлява около 20% от този на еврозоната, ще нарасне с 1,6 на сто през следващата година и с 1,2 на сто през 2011 г. През юни Бундесбанк прогнозира, че икономиката на Германия ще бъде в застой през 2010 г., предаде Bloomberg.

Бундесбанк очаква, че увеличеното търсене на немски стоки в чужбина ще компенсира изтичането на правителствените програми за насърчаване на икономиката и ще подкрепи икономическата активност в страната. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се увеличи с 0,7% през третото тримесечие спрямо второто, когато икономиката нарасна с 0,4% и страната излезе от кризата.

Износът се увеличава въпреки скъпото евро, което през последните 12 месеца е поскъпнало с 16% спрямо щатския долар, с близо 5% спрямо британската лира и с 10% спрямо японската йена.

Вносът се свива с 2,4% на месечна база през октомври. Увеличението на износа и спадът на вноса увеличават положителното салдо по търговския баланс на Германия до 13,6 млрд. евро през октомври. Стойността му за септември възлезе на 10,4 млрд. евро. По този начин излишъкът по текущата сметка на Германия достига 11 млрд. евро спрямо 9,3 млрд. евро за септември.

По-рано днес окончателните статистически данни показаха, че годишната инфлация в Германия възлиза на 0,4% през ноември, като цените на потребителските стоки са се понижили с 0,1% на месечна база. Към 10:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4721 долара, като данните за износа и инфлацията не оказаха съществено влияние върху валутната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още