IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свиването на износа увеличи силно търговския дефицит на Австралия

Износът на въглища се свива с 12%, а потребителското доверие и броят на отпуснатите ипотечни заеми намаляват

10:20 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Свиването на износа увеличи силно търговския дефицит на Австралия

Спадът в износа на въглища и желязна руда допринася най-много за отрицателното салдо по търговския баланс на Австралия, което продължава да се разраства с бързи темпове през октомври. Търговският дефицит на страната възлиза на 2,38 млрд. австралийски долара през октомври, което е много повече от регистрирания през септември дефицит от 1,85 млрд. австралийски долара.

Данните се оказаха по-лоши от очакванията на пазарните анализатори, които прогнозираха, че Австралия ще отчете отрицателно салдо по търговския си баланс от 1,7 млрд. австралийско долара. Износът се свива с 3% на месечна база до 19,5 млрд. австралийски долара през октомври спрямо 20,2 млрд. австралийски долара през септември. Вносът намалява по-малко - с 1% на месечна база.

Най-драстично намалява стойността на износа на въглища – с 12% на месечна база. Силно се свива и износът на желязна руда, минерали, злато и земеделски стоки. Това се дължи както на спада в обема на износа, така и на поевтиняването на някои метали през октомври.

Отделни данни на финансовата група Westpac и Мелбърнския университет показаха, че индексът на потребителското доверие се е понижил с 3,8% на месечна база през декември до 113,8 пункта. Това е вторият му поред месечен спад, но измерителят на потребителските нагласи все пак остава с близо 24% над стойността си по време на същия месец през миналата година.

За влошаването на потребителското доверие допринася увеличението на лихвените проценти по ипотечните заеми, след като Австралийската централна банка вдигна основния лихвен процент в страната за трети пореден месец през декември. Ето защо нагласите на домакинствата с ипотечни заеми се влошават много повече спрямо тези на останалите потребители.

Според анализаторите докато състоянието на пазара на труда в Австралия се подобрява и жилищата поскъпват може да се очаква, че потребителското доверие ще остане високо в дългосрочен план. Проучването на финансовата група Westpac и Мелбърнския университет се провежда всеки месец сред около 1200 потребители в Австралия.

Намаляването на потребителското доверие може да накара централната банка на Австралия да не повишава основния лихвен процент през януари. Вдигането на лихвата през октомври намери своето отражение и в броя на отпуснатите ипотечни заеми през същия месец. Той намаля с 1,4% на месечна база до 63 685.

Молбите за отпускането на заем за строеж или покупка на жилище вероятно са намалели и през ноември и декември, когато Австралийската централна банка вдигна лихвата за втори и трети пореден месец с по 0,25 процентни пункта. Около 26 на сто от всички одобрени ипотечни заеми са отпуснати на купувачи на първи имот през октомври, предаде Bloomberg.

През следващата седмица се очакват ревизираните данни за растежа на австралийската икономика през третото тримесечие. по предварителни данни брутният вътрешен продукт на страната се повиши с 0,6% спрямо второто тримесечие, когато икономиката нарасна с 0,4 на сто. Австралия, редом с Китай и Южна Корея, се нареди сред малкото страни, които избегнаха рецесията.

Към 10:10 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,9063 щатски долара, като от началото на днешната валутна сесия австралийският долар поскъпва с 0,3%. От началото на тази година австралийската валута е поскъпнала с 28% спрямо щатския долар и с близо 41% спрямо декември миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още