IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Коригираха драстично данните за растежа на японската икономика

Японската икономика е нараснала с 1,3% на годишна база през третото тримесечие, което се оказа три пъти по-малко от предварителните оценки

09:20 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Коригираха драстично данните за растежа на японската икономика

Японската икономика е нараснала три пъти по-малко от очакваното през третото тримесечие заради драстичния спад в инвестиционните разходи на местните компании. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 1,3% на годишна база, което е доста по-малко от първоначално обявения ръст на икономиката от 4,8 на сто. Капиталовите разходи на японските компании намаляват с 2,8% в рамките на трите месеца до края на септември.

Предварителните статистически данни за БВП показаха ръст на капиталовите разходи от 1,6% спрямо второто тримесечие. Корекцията на данните за БВП се оказа по-лоша от прогнозите на анализатори, интервюирани от Bloomberg, които очакваха ръст от 2,8% на годишна база.

В сравнение с второто тримесечие японската икономика е нараснала с 0,3 на сто, което се оказа четири пъти по-малко от първата оценка. Потребителските разходи, които са източник на около 60% от БВП, се увеличават с 0,7%, а износът нараства с 6,5% спрямо второто тримесечие.

Докладът на Министерския съвет показа още, че дефлацията в страната се е ускорила през третото тримесечие. През тази седмица японското правителство разработи нов план, четвърти поред, за насърчаване на икономическата активност на стойност 7,2 трлн. йени (81 млрд. долара).

Дефлаторът на брутния вътрешен продукт, който е най-широкият измерител на инфлацията в страната, се понижава с 0,5% през третото тримесечие, след като през второто отчете спад от 0,2 на сто.

Дефлацията, в комбинация с поскъпването на японската йена, са сред най-големите рискове пред възстановяването на японската икономика. Ето защо в края на ноември японското правителство прикани централната банка на страната да се бори по-активно с понижаващите се цени.

В началото на декември централната банка на Япония разработи нови мерки за облекчаване на паричната си политика на стойност 10 трлн. японски йени.

От септември 2008 г.  в Япония са приложени четири плана за стимулиране на икономиката на обща стойност над 29 трлн. йени (326 млрд. долара). За сравнение в САЩ е отпусната икономическа помощ в размер на 787 млрд. долара, а в Китай – за 586 млрд. долара.

След данните индексът на най-добрите японски компании на фондовата борса в Токио – Nikkei 225, се понижи с 1,3%. Най-силно поевтиняват акциите на компаниите износителки като Honda Motor и тези на финансовите компании.

Към 9:10 ч. българско време йената поскъпва с 0,6% спрямо долара, като двойката USD/JPY се котира при ниво от 88,04 йени за един долар. В края на ноември японската валута стигна най-високия си курс спрямо долара за последните 14 години, като един долар се разменяше срещу 84,83 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още