IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефицитът по текущата сметка на Австралия продължава да расте

През третото тримесечие износът на ключови суровини се е свил, а вносът на стоки е нараснал

11:03 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дефицитът по текущата сметка на Австралия продължава да расте

Дефицитът по текущата сметка на Австралия е продължил да се увеличава и през третото тримесечие на годината, като основна роля за това е изиграло ограничаването на износа на ключови суровини като желязна руда и въглища.

Отрицателното салдо е нараснало до 16,18 млрд. австралийски долара (14,8 млрд. американски долара) през третото тримесечие на годината. За периода април-юни дефицитът по текущата сметка на Австралия бе 13,1 млрд. австралийски долара.

Голяма заслуга за увеличаването на отрицателното салдо имат свитите печалби от износа на желязна руда, въглища и селскостопански продукти. Именно те са заличили 1,8 процентни пункта от брутния вътрешен продукт на Австралия за третото тримесечие на годината.

През третото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт на Австралия нарасна с 0,9 на сто. Очакванията са през последните три месеца той да се увеличи с още 0,5 на сто, предава Bloomberg.

Страната стана и първата държава от Г-8, която предприе увеличение на лихвения процент. Той бе повишен на три пъти с по четвърт процентен пункт през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още