IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страховете от внезапно поскъпване на долара набират сила

Цената на опциите за покупка на долара спрямо еврото стигна най-високото си ниво за последната година

11:08 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Страховете от внезапно поскъпване на долара набират сила

Валутният пазар, на който всеки ден се изтъргуват 3,2 трлн. долара, показва, че страховете от внезапно поскъпване на долара са започнали да набират сила през последните седмици. Участниците на валутния пазар са готови да платят най-високата цена за последната година, за да се предпазят от изненадващ скок в курса на долара, който записа най-лошото си годишно представяне от 2003 г. досега.

Вероятността за скорошно поскъпване на долара може да е по-голяма, отколкото мнозина предполагат, коментира пред Bloomberg Бил Грос, който е ръководител на най-големия облигационен фонд в света. Според него продължителният период на рекордно ниски лихвени нива в САЩ може да се превърне в систематичен риск за икономиката и да доведе до надуването на цените на редица активи.

Опитът на Дубай преди две седмици да забави изплащането на дълговете на държавния инвестиционен холдинг Dubai World показаха колко уязвими остават световните финансови пазари на лоши новини. Новината припомни на инвеститорите как доларовият индекс скочи с 16% в рамките на двата месеца след септември 2008 г., когато американската инвестиционна банка Lehman Brothers фалира.

Тогава инвеститорите панически потърсиха убежище в щатския долар и нискорискови доларови активи. През ноември доларовият индекс, който следи курса на щатската валута спрямо кошница от шест валути, се понижи до 16-месечно дъно. В същото време вътрешната волатилност на тримесечните кол опции за обратна покупка на долара спрямо еврото надмина тази на пут опциите с 1,61 проценти пункта.

Това означава, че трейдърите допускат, че вероятността доларът да поскъпне през следващите три месеца е по-голяма, отколкото да поевтинее. Доларовият индекс регистрира най-голямото си двудневно повишение за последния месец на 26 и 27 ноември, като стойността му скочи с 1%. Това стана след предложението на Дубай да отложи плащанията по своя дълг, което разколеба доверието на инвеститорите.

В края на миналата седмица доларовият индекс поскъпна с рекордните за тази година 1,7%, след като безработицата в САЩ за ноември изненадващо се понижи. Стойността му днес възлиза на 75,566 пункта спрямо 75,911 пункта в края на петъчната сесия.

Освен финансовите затруднения на Дубай, инвеститорите са загрижени и за опасността световната икономика отново да изпадне в криза през следващата година. Според Международния валутен фонд едва половината от загубите на банките от ипотечната криза са били отчетени. Те могат да набъбнат с още 1,5 трлн. долара, след като досега банките понесоха отписвания за 1,7 трлн. долара.

Не само участниците на валутните пазари се опасяват от рязък обрат. Опциите за защита от понижение в стойността на широкия борсов индекс S&P 500 през следващата година струват с 40% повече от едномесечните договори. Това е най-голямата разлика в премиите от 1999 г. досега, съгласно данните на Bloomberg и Barclays.

Рекордно ниските лихвени проценти в САЩ окуражават инвеститорите да заемат долари и да ги инвестират в по-високодоходни активи, каквито са валутите на страни с висок лихвен процент като Австралия и Нова Зеландия. Този тип сделки се наричат „carry trades” и също допринасят за слабостта на долара. Тези сделки са генерирали средна възвращаемост от 50% за последните девет месеца.

Доларът се е обезценил с 6,2% спрямо еврото през тази година, с 23% спрямо австралийския долар и с 19% спрямо новозеландския долар. Към 10:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4773 долара, като от началото на днешната валутна сесия доларът поскъпва с 0,5% спрямо единната валута. На 25 ноември курсът на двойката EUR/USD стигна 1,5139 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още