IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След края на рецесията канадската икономика създава работни места

Безработицата се понижи изненадващо до 8,5% от работната сила през ноември

14:43 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
След края на рецесията канадската икономика създава работни места

Новината, че рецесията в Канада е приключила през третото тримесечие, намери отражение и в днешните данни за безработицата в страната през ноември. Тя се е понижила до 8,5% от работната сила, като през ноември осмата по големина икономика в света е създала нови 79 хил. работни места.

Безработицата в Канада стигна своя пик от 8,7% през август, след което тръгна колебливо надолу. Пазарните анализатори очакваха безработицата да се стабилизира на нивото от 8,6% за втори месец през ноември, а заетостта в канадската икономика да се увеличи по-малко с около 15 хил. работни позиции.

В сравнение с миналия октомври, когато заетостта в Канада стигна своя пик, броят на заетите лица, е намалял с 321 хил. души. Икономиката на Канада нарасна с 0,1% през третото тримесечие спрямо предходното и отбеляза първото си увеличение на тримесечна база за последната една година.

Заетостта на пълен работен ден нараства с 39 хил. работни места през ноември, което е трето поредно месечно увеличение. Междувременно броят на канадците, които са ангажирани на непълен работен ден, се увеличава с 40 хил., след като намаляваше по време на предишните два месеца.

Броят на работните места се увеличава както в частния, така и в публичния сектор. Най-много са новите позиции, разкрити в сектора на услугите. Заетостта в производствения сектор обаче остава доста под нивата си от октомври миналата година. Освен това заетостта сред жените расте по-бързо.

Данните за заетостта повишиха значително курса на канадския долар спрямо щатския му съименник. Към 14:30 ч. българско време двойката USD/CAD се котира при ниво от 1,0474 спрямо курс от 1,0541 един час по-рано. Канадският долар поскъпва с близо 1% от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още