IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нулева инфлация в Швейцария през ноември

Най-много за последния месец са се повишили цените на горивата

11:27 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нулева инфлация в Швейцария през ноември

Дефлацията в Швейцария изчезна, след като цените на потребителските стоки се изравниха с нивото си от ноември 2008 г. Данните на Федералния статистически офис показаха, че годишната дефлация в размер на 0,8%, която бе отчетена през октомври, е прераснала в нулева инфлация през ноември.

Цените на стоките и услугите в потребителската кошница отчитаха спадове на годишна база в продължение на осем поредни месеца, предаде Ройтерс. Според икономистите централната банка на Швейцария няма да промени своята парична политика и основната лихва по време на следващата си среща на 10 декември.

Индексът на потребителските цени в Швейцария се е повишил повече от очакваното с 0,2% на месечна база, след като през октомври отчете месечен спад от 0,6 на сто. Анализаторите прогнозираха, че потребителските цени ще се увеличат с 0,1% на месечна база и ще отчетат годишно понижение от 0,1 на сто.

Най-много за последния месец са се повишили цените на горивата, в резултат на което транспортните услуги поскъпват най-бързо. Цените на енергията за битови нужди, както и на хранителните стоки и здравните услуги също се увеличават, но по-бавно. Вносните стоки са поевтинели с 1,8% на годишна база.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва по-нестабилните елементи като хранителните стоки и енергийните ресурси, се стабилизира на ниво от 0,7%.

Към 11:10 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0001 швейцарски франка, като от началото на днешната валутна сесия франкът поскъпва с 0,1% спрямо долара. За последните 12 месеца франкът е поскъпнал със 17,5% спрямо долара, което оскъпява износа на местните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още