IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в еврозоната остава 1%, готви се изтегляне на ликвидност

ЕЦБ очаква икономически спад в еврозоната от около 4 на сто тази година

16:06 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в еврозоната остава 1%, готви се изтегляне на ликвидност

Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да остави лихвения процент в еврозоната на рекордно ниската му стойност от 1 на сто. Така институцията пренебрегна опасенията, че икономиката се развива бавно, които карат мнозина да призовават за понижение на лихвата.

По-интересната част от днешното решение на ЕЦБ беше пресконференцията на Жан-Клод Трише. На нея той обяви, че инфлационните очаквания остават благоприятни за поддържането на подобна монетарна политика.

Освен това Трише каза, че през 2009 година ЕЦБ очаква годишна инфлация от 0,3 на сто, предаде Ройтерс. Относно икономическия растеж пък се очаква спад между 3,9 и 4,1 на сто. През 2010 година пък поскъпването на живота щяло да бъде в границите 0,9-1,7 на сто, а през 2011 година – от 0,8-2,0 на сто.

Като цяло, днешното решение на ЕЦБ бе широко очаквано от пазарните анализатори. С по-голям интерес от тяхна страна се очакваше пресконференцията на президента на институцията Жан-Клод Трише.

Прогнозите бяха, че той ще даде сигнал за затягане на политиката на банката. Това се очаква да стане чрез постепенно изтегляне на огромната ликвидност, излята на пазара през последната година.

Очакванията на анализаторите се оправдаха, след като Трише съобщи, че планираният за 12 декември аукцион за отпускане на кредити към търговските банки за срок от 1 година няма да бъде при основната лихва от 1 на сто. Вместо това лихвеният процент ще бъде индексиран с пазарните лихви в еврозоната.

Освен това от банката не предвиждат организиране на нови подобни аукциони със срок от една година. Това показва, че ЕЦБ е готова да започне изтегляне на допълнителната ликвидност от пазарите, предоставена заради острата ликвидна криза.

По отношение на валутните курсове Трише посочи, че коментарите, призоваващи за силен американски долар, са много важни за европейската икономика. Причината за това е, че когато еврото поскъпва силно, износителите от еврозоната губят конкурентни предимства на външните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още