IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият ръст на еврозоната е 0,4% за третото тримесечие

Износът и правителствените разходи помагат на европейската икономика да излезе от кризата

13:00 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият ръст на еврозоната е 0,4% за третото тримесечие

Икономиката на страните от еврозоната е нараснала с 0,4% през третото тримесечие спрямо предходното, а тази на 27-те държави, членуващи в Европейския съюз, е отчела ръст от 0,3 на сто. Данните на Евростат потвърдиха предварителните оценки за брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие и отговориха на пазарните очаквания.

БВП на еврозоната започна да се свива през третото тримесечие на миналата година и увеличението му през третото тримесечие на тази година слага край на рецесията на Стария континент. В сравнение със същото тримесечие на миналата година обаче икономиката на еврозоната се е свила с 4,1 на сто, а тази на ЕС е отчела спад от 4,3 на сто.

През третото тримесечие потребителските разходи на домакинствата намаляват с 0,2% както в еврозоната, така и в ЕС. Инвестиционните разходи намаляват с 0,4% в еврозоната и с 0,5% в ЕС. Износът на еврозоната обаче се увеличава повече от вноса с 2,9%, а правителствените разходи нарастват с 0,5% и допринасят за нарастването на икономиката.

Междувременно стана ясно, че продажбите на дребно в еврозоната са останали без промяна през октомври в сравнение с предишния месец, но са се увеличили с 0,3% на месечна база в еврозоната. Веригите за търговия на дребно в еврозоната отчитат спад на своите продажби от 1,9% спрямо миналия октомври, а за тези от ЕС понижението е от 0,9%.

Най-силно се свиват покупките на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 1,6% на годишна база в еврозоната и с 0,8% в ЕС. Сред 27-те страни-членки на ЕС, най-много са намалели продажбите на дребно в трите прибалтийски страни, като отчитат понижение в интервала от 19% до 29% на годишна база, като Латвия е лидер по спад.

По-късно днес, в 14:45 ч. българско време, се очаква последното за тази г одина лихвено решение на Европейската централна банка (ЕЦБ). Според пазарните анализатори основният лихвен процент в еврозоната ще остане на рекордно ниското ниво от 1% за осми пореден месец, но е възможно ЕЦБ да започне да отменя част от извънредните си мерки.

Към 12:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,6652 долара, като от началото на днешната валутна сесия курсът на двойката EUR/USD остава почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още