IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ може да започне да отменя част от извънредните си мерки

Засега вероятността банката да вдигне основната лихва в еврозоната преди третото тримесечие на 2010 г. остава ниска

09:30 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ може да започне да отменя част от извънредните си мерки

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще оповести първите си мерки за постепенно изтегляне на излишната ликвидност от икономиката след края на своето заседание днес. Анализаторите очакват ЕЦБ да прекрати извънредната си програма за отпускане на евтини едногодишни заеми на банките в еврозоната, предаде Wall Street Journal.

Необичайната програма на ЕЦБ за кредитиране на банковия сектор при фиксирана лихва от 1 на сто имаше за цел да пребори недоверието на финансовите пазари и да насърчи отпускането на заеми. Наскоро обаче президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише предупреди, че кредиторите в еврозоната не бива да стават зависими от евтиното финансиране на ЕЦБ.

Поради ниското ниво на инфлацията в еврозоната икономистите не очакват ЕЦБ да пристъпи скоро към промяна на основния лихвен процент, който в момента се намира на рекордно ниското ниво от 1%. Годишната инфлация в еврозоната през ноември възлезе на 0,6%, а целта на ЕЦБ е да поддържа растежа на потребителските цени близо до, но под нивото от 2%.

Засега вероятността ЕЦБ да вдигне основната лихва в еврозоната преди третото тримесечие на 2010 г. остава ниска, според мнозинството от анализаторите. По време на днешната пресконференция членовете на Управителния съвет на ЕЦБ ще съобщят своята прогноза за инфлацията и растежа на икономиката на еврозоната през 2010 г. и 2011 г.

На 15 декември ще се проведе третият аукцион на ЕЦБ на едногодишни заеми в неограничено количество за банките в еврозоната. Много анализатори прогнозират, че това ще бъде последният по своя род подобен аукцион. Това обаче може да засили очакванията на пазара за вдигане на лихвата в еврозоната, което може да оскъпи още повече еврото.

По време на първия едногодишен аукцион през юни банките получиха 442 млрд. евро и още 75 млрд. евро през септември. Според анализаторите точно поради тези очаквания търсенето на едногодишни заеми ще се увеличи по време на аукциона през декември, защото това ще е последната оферта от страна на ЕЦБ за неограничени заеми при лихва от 1%.

През ноември ЕЦБ загатна, че обсъжда дали да не въведе променлив лихвен процент по заемите, които ще отпуска на банките през следващата година. Скъпото евро усложнява допълнително задачата на централната банка да започне да затяга постепенно своята парична политика.

По-късно днес окончателните данни на Евростат ще покажат дали икономиката на еврозоната е нараснала с 0,4% през третото тримесечие. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие икономиката на 16-те страни от еврозоната ще нарасне с 0,9% през следващата година, но преди това ще се свие с 4% през 2009 г.

Към 9:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5107 долара, като от началото на днешната валутна сесия поскъпва с 0,4%. От началото на тази година еврото е поскъпнало със 7,7% спрямо долара, а в сравнение с миналия декември курсът на двойката EUR/USD се е повишил с 18,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още