IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия за пореден път вдигна лихвата

Централната банка на страната затяга монетарната политика вече трети пореден месец

08:49 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Австралия за пореден път вдигна лихвата

Австралия отново повиши лихвения си процент, като увеличението отново бе с четвърт процентен пункт. Така основната лихва в страната бе вдигната за трети пореден път и стойността и вече е 3,75 на сто.

В съобщението на банката се казва, че „глобалната икономика се е върнала към растеж“ и че е вероятно той да се запази и през следващата година. „Инфлацията се понижи спрямо пика си от миналата година, подпомогната от спада в цените на суровините и значителния спад на разходите за труд в частния сектор“, коментират от банката.

Понижението бе очаквано от играчите на валутния пазар и не се стигна до резки движения на валутните курсове. „Централната банка се възползва от предимството, че пазарите масово очакваха увеличение на лихвата“, коментира анализаторът от IG Markets Бен Потър, цитиран от Market Watch.

“Би трябвало инфлацията да остане ниска в близко бъдеще, макар вероятно да не падне толкова, колкото се очакваше преди шест месеца“, посочи гуверньорът на централната банка на Австралия Глен Стивънс.

Като следствие от днешното решение, монетарната политика на Австралия все повече се отдалечава от това, което се наблюдава в останалите страни от Г-7 и еврозоната. В страната вече бе извършено трето поредно повишение, докато в САЩ, еврозоната и Великобритания лихвата остава на рекордно ниски нива.

Тази сутрин един австралийски долар се разменя за 91,46 американски цента, след като вчера курсът беше 0,9137 AUD/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още