IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията в Канада приключи през третото тримесечие

Икономиката на Канада нарасна с 0,1% през третото тримесечие спрямо предходното

16:48 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията в Канада приключи през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Канада, която е осмата по големина икономика в света, отчете ръст от 0,1% през третото тримесечие спрямо предходното. Това е първото увеличение на БВП на тримесечна база за последната година, което постави край на рецесията в страната. Икономиката на Канада е нараснала с 0,4% през септември спрямо август главно благодарение на производствения сектор и сектора на услугите.

В сравнение със същото тримесечие на миналата година обаче добавената стойност на произведените в Канада стоки и услуги се е свила с 3,2 на сто. През второто тримесечие икономиката на страната се сви с 0,8% спрямо предходните три месеца и също с 3,2% на годишна база. Анализаторите очакваха канадската икономика да отчете ръст от 0,4% на месечна база през септември и от 1% през третото тримесечие спрямо предходното.

За сравнение икономиката на южната съседка на Канада – САЩ, нарасна с 2,8% през третото тримесечие.

Вътрешното потребление се увеличава с 1,2% в рамките на периода от юни до септември, като капиталовите разходи и потребителските разходи на домакинствата се увеличават едновременно. Капиталовите разходи на компаниите се увеличават за първи път от края на 2007 г. досега, става ясно от данните на канадската статистическа служба. Вносът, износът и добавената стойност в сектора на услугите също се увеличават.

В края на тази седмица се очакват данните за безработицата в Канада през ноември, като според икономистите тя се е задържала на ниво от 8,6% за втори пореден месец, а броят на работните места в икономиката се е повишил с около 15 хил.

Канадската централна банка пое ангажимент да остави основния лихвен процент в страната на ниво от 0,25 на сто до края на второто тримесечие на следващата година. От началото на тази година канадският долар е поскъпнал с близо 13% спрямо щатския. Това може да затрудни възстановяването на канадската икономика, защото оскъпява продукцията на местните компании на външните пазари.

Към 16:30 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,005 канадски долара, като от началото на днешната валутна сесия курсът остава почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още